2014. október 10., péntek

Könyvajánló - Csúfok trilógia

Ismét egy régebbi könyvajánló, amely egy trilógia:

Scott Westerfeld: Csúfok, Szépek, Különlegesek
Szeged: könyvmolyképző, 2007, 2009, 2011






Scott Westerfeld egy különös jövőképet vázol felénk, a távoli (vagy nem is olyan távoli?) jövőben játszódik a történet, ahol mindenkivel megtörténik az, ami ma olyan sokaknak nem adatik meg: a 16. születésnapján mindenki szép lesz. Akár akarja ezt, akár nem. De hát, mindenki szép akar lenni, vagy mégsem? A történet nem túl bonyolult, a főszereplő Tally szép akar lenni, élvezni akarja az életet, és azt ami a "szépeknek" kijár: fény, ragyogás, folytonos jókedv és bulizás. De akire fény vetül, annak árnyékot is kell vetnie. Tallynak nehéz döntéseket kell hoznia: barátság vagy öncél; becsület vagy árulás; nehéz út, vagy a könnyebb út; és végül csúfság vagy szépség. Kívül és belül. Westerfeld trilógiájának első kötetében, főhőslányunk máris hibát hibára halmoz, hiszen az élet nem játék, és nincsenek egyszerű döntések. A könyv a döntésekről szól, melyeket meg kell hozni és a rossz döntésekről, amelyek  esetén súlyos következményekkel kell szembesülnünk. A könyv a becsületről is szól, amit el lehet veszíteni és sokkal nehezebb visszaszerezni. Emellett a „Csúfok” a szépségről szól, amely nem feltétlenül a tökéletes arcban és alkatban rejlik. Hiszen, ha mindenki szép, akkor nincs is amivel összehasonlítva szépnek nevezhető. 
Olvassátok el, mert ez egy jó könyv, különösen ajánlom az éppen e magából kicsavarodott világba felcseperedő ifjú titánoknak és titánnőknek, mert esetleg tanulhatnak is belőle, hogy mi lesz belőlünk, ha nem vigyáznak.


A Szépek onnan indul, ahol a Csúfok véget ért. Főhősnőnk vagy inkább főhőslányunk, Tally csúfos kudarcot vallott. Két fiú között a padlót smárolta le. Becsülete oda, barátnője fokozatosan ellenséggé alakul át. A második rész sajnos nem annyira erőteljes számomra, mint az első, bár sötétnek elég sötét a leírt utópikus csillogás ellenére is. Talán az a hihetőség, ami az első epizódban jelen volt, itt kissé megfakult pár jelenet miatt. Összességében erős 7-es osztályzatot kap. 


Tally már maga sem tudja kinek az oldalán áll. Agyát manipulálják és a sok igazság között nehéz igaznak maradni. A fekete és a fehér között túl sok a szürke árnyalat. Ahhoz, hogy értelme tiszta maradjon drasztikus módszereket vet be. De nem csak az ellenségeitől kapott különleges képességek teszik bizonytalanná, agyába befészkel a kétség, hogy egyáltalán jó oldalon áll-e!?  És egyáltalán létezik-e ilyen? Mi fontosabb az egyén szabad akarata vagy a biztonság és a béke ópiuma? A történet úgy érzem elfogyott a végére, és az mentette meg, hogy a lezárás nem volt túlságosan sablonos, így hetesre osztályoztam némi jóindulattal. És talán ennek a legszebb a borítója.
  
Összességében nagyon jó kis sorozatról van szó, amely ifjúsági regény erős sci-fi beütéssel. Bár nem éri el Westerfeld másik sorozatának, a steampunk Leviatán-trilógia színvonalát, amiről szintén fogok írni ajánlót hamarosan.

Osztályzatok:

Csúfok:8/10
Szépek: 7/10
Különlegesek: 7/10

Utóirat: Most tudtam meg, hogy van 4. része is a trilógiának. Amit egyszerre lehangolónak és reménytelinek érzek. Angolul Extras címmel jelent meg a darab, amely azonban inkább kiegészítés, hiszen a szereplők más karakterek. Magyarországi esetleges megjelenéséről eddig nem olvastam.

Eredetileg írtam: 2013. III. 9.

Utóbbi folytatás magyar megjelenésről azóta sem hallottam.


Nincsenek megjegyzések: