2016. március 6., vasárnap

Tóth István hadnagy fényképei 1.

Tóth István hadnagy fényképei 1.


Következő két bejegyzésemben az általam internetes árverésen megszerzett hagyaték fotóit kívánom közkinccsé tenni. A fotók Tóth István második világháborúban szolgáló hadnagy hagyatékában voltak, néhány dokumentum társaságában, amelyeket alighanem szintén közölni fogok itt a blogon majd. 
Sajnos Tóth Istvánról nem tudok sokat. Az 1940-es keltezésű orvosi véleményen a következő adatok olvashatóak: 
1909. szeptember 26-án született Túrkevén, magassága 178 cm, testsúlya 77 kg. Édesapja ekkor már nem él, anyja igen. Az orvosi véleményt (Bizjkv. 171/1940.) Debrecenben adta ki 1940. január 31-én a M. kir. debreceni 6. számú honvéd helyőrségi kórház parancsnoka (nehezen olvasható az aláírás, talán Dr. Vojnich János), mikor Tóth hivatásos tiszti állományba való felvételre pályázott.

1939 októberében a hagyatékban lévő hadgyakorlatokra kiadott parancsok szerint a 10. (szolnoki) gyalogezred I.  zászlóaljában szolgált.

Az is bizonyos, hogy hadnaggyá 1940. május 1-jei ranggal a Honvédségi Közlöny 1941. február 10.-i számában nevezték ki (53. oldal). Az bizonyosnak látszik, hogy a hadnagy állandó tartózkodási helye Hajmáskér volt, ezt néhány ott készült fotó mellett az 1941. március 30-án kapott dicsérő oklevele is bizonyítja.
Tóth részt vett az erdélyi bevonulásban, úgy tippelem, hogy a közzétett fényképeinek egy része ekkor készülhetett. Ugyanis több bunkereket, erődöket ábrázoló fotográfia van közöttük, amelyeket - bizonyíték nélkül ránézésre -  a Károly-vonal részének tartok.

Tóth hadnagy az Erdélyi bevonulás után a magyar királyi "Kinizsi Pál" Erdélyi kiképző csoportnál tevékenykedett, mint századparancsnok. Itteni tevékenységét jutalmazták a már említett 1941. március végén kiadott dicsérettel, melyben kifejtik, hogy feladatát a kiképzéskor "eredményesen és átlagon messze felülemelkedően" teljesítette (Kiadta: M. Kir. "Kinizsi Pál" honvéd csapataltisztképző iskola parancsnokság, 640. szám kt.-1941).

Igazából néhány azonosítatlan, de számomra Ukrajnának tűnő fotót leszámítva nem rendelkezem bizonyítékkal arra, hogy hősünk a keleti-fronton járt volna 1942-43-ban, mégis azok alapján megkockáztatom.

1943-ban Tóth a 49./III. zászlóalj gyakorlatán vesz részt május 7-8-án. A hagyatékban ugyanis egy Orosházán kiadott parancs van, melyet a zászlóalj géppuskásszázada számára adtak ki 1943. május 5-én. Gyanúm szerint ennek parancsnoka lehetett ekkor Tóth István, ami megmagyarázná, miért van itt a parancs.

Ennél többet egyelőre nem tudok Tóth Istvánról, akinek a fotói következnek most. Minthogy a fényképek zömének hátán semmi felirat nincs (ahol van, ott jelzem), sötétben tapogatózom azok helyéről. Amennyiben valaki felismerni vél bármit a fényképeken, megköszönném a segítségét.

Bunker - Talán a magyar-román határ közelében, mint a Károly-vonal része

Jókedv. Kiemelendő a jobboldali katona jobb lábánál lévő terepszínű 38 M. sátorlap

Pózolj bunkerrel

Tóth hadnagy valakivel

Szétrombolt bunker

Pihenő csoportkép

Izgalmas fénykép, vaskakassal megspékelve, reméljük azért jobb
falat is jutott a tálra

A fotó hátoldalán olvashatatlan feljegyzés ,talán: Sinner vagy Zimmer zászlós

futóárok, fedezék

Lovasok

Újabb bunker

A fénykép hátoldalán gépelve: "Réthy Gyula zls. úr". De vajon melyikük az?

A változatosság kedvéért bunker

Megsemmisített bunker, meglepő terepszínű festéssel

Ismét egy terepszínre mázolt bunker, de jobb állapotban

Katonák csoportja, talán Hajmáskér

A kevés fotó egyike, amelyről tudom, hol készült., A fotó hátoldalán:
"Tarján Mária - amatőrlaboratoriuma - Hajmáskér" pecsét 

Csoportkép a szálláson, talán Hajmáskér

Szintén Tarján Mária hajmáskéri laboratóriumában készült fénykép. A helyszín
egyértelműen a Balatonnak tűnik, a katona valószínűleg Tóth István 

"Hej élet, be gyöngy élet"

Folytatás a többi szkennelése után következik...


Nincsenek megjegyzések: