2014. július 12., szombat

Felújítás - újság - és egyéb információk

Mint azt sokan észrevették (és hirdettük is), könyvtárunk immár zárva tart, mindamellett itt is említem, mert azért akadtak még olyanok, akik szerettek volna jönni, nem tudván az itt folyó munkáról. Szóval a megyei könyvtár blogján látható hivatalos hirdetmény így szól vala: 

"Értesítjük kedves Olvasóinkat, hogy a MÉNFŐCSANAKI Fiókkönyvtár TELJES KÖRŰ FELÚJÍTÁS miatt 2014. JÚLIUS 1-től előreláthatólag KÉT HÓNAPIG ZÁRVA tart. Megértésüket köszönjük! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy érvényes olvasójegyük felmutatásával Győrben, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér bármelyik részlegében (Központi Könyvtár, Gyermekkönyvtár, Kisfaludy Károly Könyvtár, Szabadhegyi, Szentiváni, Szigeti, Gyárvárosi, Bácsai és Marcalvárosi Fiókkönyvtár) díjmentesen beiratkozhatnak. Szeptemberben teljesen megújult, megszépült környezetben újra várjuk! A nyitás pontos időpontjáról majd értesítjük kedves Látogatóinkat! Szép nyarat kívánunk mindenkinek!"

Ehhez hosszú kommentárt nem fűzök, a nagy átalakulás részleteit egyelőre fedje jótékony homály,  ráadásul pontosan tudom, hogy a titokzatosság amúgy is a világ leghatékonyabb érdeklődésfelkeltő csodaszere. Legfeljebb annyit még, hogy nem nyaralunk, hanem azon dolgozunk, hogy minél előbb átadhassunk Ménfőcsanak olvasóközönségének egy olyan könyvtárat és közösségi teret, amely jól szolgálja majd azt a jövőben, sőt amely után epedve sóvárognak majd a máshova járó olvasók. A munkálatok időtartama még nem bizonyos, így a nyitás pontos dátuma még kérdéses. Sok meló vár  még ránk, a belvárosi kollégákra és a mesteremberekre is. Afelől semmi kétségem, hogy nagyon szép könyvtárban dolgozhatunk szeptembertől. A rendszerint július utolsó munkanapját tartott koktélbár idén, fogadóképes könyvtár hiányában egyelőre elmered! Majd az ünnepélyes megnyitón lehet iszogatva ünnepelni!


Más. Megjelent a július-augusztusi Hegyalja. Zsilvai Fábiánné, Joli néni nagyon jó kis nyári számot rakott össze a térség lakóinak, érdemes megvenni. Számomra természetesen a két történelemmel kapcsolatos cikk volt a legérdekesebb, egyiket Galgóci Károlyné, Gabi néni írta és az Első világháborúról szól (egy ménfői baka levelei feleségéhez), a Másik Fekete Janina nevéhez fűződik és a Katyni mészárláshoz kapcsolódik. Emellett az óvoda és az iskola tavalyi évéről is olvashatunk összefoglalót, meg persze sok helyi érdekesség kapott benne helyet. 

Az elmúlt héten tartottam előadást a ménfőcsanaki helytörténeti tábor ifjú titánjainak is (titánia sajnos nem volt köztük, úgy látszik ez egy fiús "sport"), téma Napóleon volt és a Kismegyeri csata. A tábor képei megtekinthetőek a Ménfőcsanak-Gyirmót Művelődési Ház facebook-os oldalán.


De ha már képek. A hatodikosokkal voltam tantestületi kiránduláson május végén, annak fotói itt. Sajnos legutóbbi Ménfőcsanakon tartott hadtörténelmi előadásom (Dózsa - 500) felvétele a kameraman (Stoller Laci hiányában én voltam) bénasága folytán túlontúl sötétnek bizonyult. Még hezitálok, hogy feltegyem-e egyáltalán youtube-os előadásaimat tartalmazó csatornámra, vagy előbb megbuheráljam és aláfestő képekkel menjen a sötét masszában mozgó még sötétebb massza (= szintén én) helyett. Erre azonban alighanem lusta leszek, túl sok most a meló, és túl sok most a Foci VB...

Búcsúzásként csináltam egy tavaszi fotóválogatást a könyvtári és egyéb tavaszi ténykedésemből. Volt itt focimeccs (magyar-finn, de az eredményt most ne finn... azaz firtassuk), rajzolás, Bálint-nap, csatadal és ballagás.  Szép nyarat, jó lubickolást mindenkinek, a dolgozóknak meg kitartást! 

P.s.: 
Természetesen a könyvtárunk zárva tartása és holmi nyár meg strand nem jelent felmentést az olvasás alól! :) 



Nincsenek megjegyzések: