2013. április 10., szerda

A legrosszabb fegyverek a egyenesen a filmgyárból


5. A Blöff replikái

Listánk ötödik helyét a Blöff három fegyvere kapja, az alábbi jelenetben látható két replikáért és egy használhatatlan revolverért. Valószínűleg ebben a Guy Ritchie alkotásban a legnagyobb az egy főre jutó nem működő lőfegyverek száma a filmtörténetben... Ráadásul olyan párbeszédek vannak benne, mint:


"Sol: Mi ez?
Vinny: Ez egy flinta öcsikém!
Sol: Nem! Ez egy kib*szott légvédelmi ágyú!"




4. Goldfinger 

A James Bond filmek egyik legjobbjának tartott Goldfingerben található a méltán legbénábbnak tartott megfélemlítő jelenet az egyik legbugyutább fegyverrel, melyet valaha moziba vittek. Ez a csakram és cilinder öszvér bekerült több legbénább Bond-kütyüket bemutató válogatásba is, és be kell látnunk nem érdemtelenül. Az eszköz mind a gravitációnak, mint a fizika törvényeinek ellenáll, ráadásul a szobor levágott nyaka szélesebb, mint a cilinder karimája. A pengekalap előtt lehetetlen nem kalapot emelnünk.



3. Xena csakramja

Ha már repülő kalap. Mindenképpen szót érdemel középiskolás korom Spartacusa, a Xena. Olyan volt ez nekünk ugyanis, mint ma a Spartacus, csak lényegesen kevesebb vérrel (0 miligramm/összes évad) és lényegesen több ruhával a hölgyeken. Bár akkoriban ez még kevésnek számított... Így múlik el a ruhatár dicsősége. Ezt a műfajilag meghatározhatatlan kaland-vígjáték-akármit ráadásul Lucy Lawless is összeköti a mai szuperprodukcióval. Xena elsődleges fegyvere a csakram. Ilyen valóban létezik, a szikhek tradicionális hajítófegyvere ugyanis, melyből csúcsos süvegükön akár egy tucatot is magukkal vihettek. Ugyanakkor a harcos hercegnő különleges változatával bír: noha fákat tud kettészeli a csakram, sőt időnként sziklákat repeszt meg, ugyanakkor az ENSZ által beletáplálták a Genfi egyezmény humanizmusról szóló fejezeteit is, hiszen nyakat például soha nem vág át, sőt áldozatait pusztán elkábítja. Igazi csúcstechnológia, hiszen IFF (ellenség-barát felismerő) rendszerrel is felszerelték, mivel Xena úgy képes lekapni a levegőből, mint kaméleon nyelve a legyet. Jutalma bronzérem.



2. Serge Annihilator 2000-re

A Beverly Hills-i zsaru sajnálatos módon kevéssé sikerül harmadik részében bukkan fel egy igazi gigász a selejtes fegyverek piacán. Az első részben még meg nem értett művészzseni Serge itt teljesen indokolatlanul (és logikátlanul) a fegyvergyártás útjára lépett (félre), megalkotva a fantasztikus Annihilator 2000-et. Hogy mi az Anihilátor 2000? Egy fegyvernek látszó konyhai eszköz sok extrával, mint: beépített rádió, mobiltelefon,  fax (???), mikrohullámú sütő (sic!) és egy gyorstüzelő géppuska. Az alábbi képsorok mindent elmondanak.



1. Zorg ZF1

A sci-fi paródiák (Paródia? Nekem legalábbis paródia.) egyik legnagyobbja Az Ötödik elem, melyben találkozhatunk a nálam favorit fegyverével, a Zorg ZF1-el. A ZF1 egy klasszikus. Nincs hozzá fogható. Az első lövés után az összes lövedék ugyanoda megy! Hm... Zseniális, nem? Hát nem. Gondoljunk csak bele. Ha az első talál, akkor már nincs szükség másodikra, de legalábbis harmadikra, negyedikre, oké, egye-fene: tizedikre. És mi van, ha nem találok elsőre? Akkor mi lesz? Minden lövedék mellé megy? És ha talál is, meddig megy minden lövedék ugyanoda? És ha ketten támadnak rám és szegény első fickót porrá lövöm, hogy szedjem le a másodikat??? Valahányszor megnézem a filmet mindig itt akadok el. Ez a kérdés számomra a kérdések kérdése, melynek felvetésével megérdemelten hódította el az első helyet a filmek legsutább fegyvernek látszó tárgyainak listáján.





Nincsenek megjegyzések: