2012. október 15., hétfő

Könyvtári összefoglaló az elmúlt hetekről

Az elmúlt hetek során a munka úgy betemetett, mint kopasz fejbőrt a paróka. Szeptember utolsó hetében a Magyar Népmese Hete rendezvénysorozatát vezényeltük le, ahol volt kiállításmegnyitó, mesemondóverseny, versmondás ovisoknak majd pénteken a Meserétes. A rendezvénysorozatról a Revita TV is adott egy rövid összefoglalót, íme:


A gyökérszobrok különösen tetszettek, már csak azért is, mivel az alkotó szobrász anyukám szülőfalujában, Egyeden él.

Aztán itt volt a könyvtárhasználati vetélkedő, ahol a Karczag Annamari-Kosztyán Zsuzsi-Wurm Fruzsi-Zavada Ármin négyes vitézkedett a szokás szerint a Kisfaludy Megyei Könyvtárban tartott megmérettetésen. Idén igazán pikáns volt a dolog, hiszen egy kis jelenetet kellett előadni az idősek és fiatalok közötti megértés és meg nem értés jegyében. Elsőre a Piroska története ugrott be, így azt írtam át és adták elő lenyűgöző önfegyelemmel (= nem röhögték el magukat). Szerintem jól sikerült a produkció, noha nem sok próbára volt lehetőségünk. A felkészüléssel töltött percek is viccesek voltak, mint az alábbi felvétel hivatott illusztrálni:


Úgy véltem a mások által vélhetően előadandó "szeressük egymást kortól függetlenül" hangulatot törjük meg egy kevésbé magasztos és inkább humoros szösszenettel. Úgyhogy Piroska nálunk egy flegma kis csitri lett, a farkas egy mai kamaszfiú, a nagyi meg egy korosztályát ért sérelmekért revansot vevő öreglány. Nem kell mindig mindent olyan komolyan venni...
A versenyen való bemutatását követő gratulációk alapján azt hiszen a kollégák és a többi versenyző is vette a lapot és értékelte tanítványaim előadói képességeit.
Ilyen lett:


A többi feladat ugyan nem sikerült tökéletesen, de én elégedett vagyok a csapattal, amely ezután megérdemelten kapta meg a nálunk már hagyománnyá vált verseny utáni forrócsokizást. Egyúttal köszönöm nekik, hogy egy ilyen "ciki" - szerintem inkább hősies és bátor - előadást is bevállaltak.

Megérkezett az első nagy könyvcsomag is az ősszel, amelyet igencsak jól fogadtak az új kötetekre áhítozó olvasók. Hogy mennyire jól sikerült a bevásárlás, az jelzi a legjobban, hogy alig pár nappal a polcra kerülés után a több mint ötven kötetből mutatóban is alig maradt valami a könyvtárban, mert szinte mind kölcsönzésre került. Van ami már a második olvasónál jár... Ha valaki nem tudná, honlapomon olvashat az új kötetekről rövid olvasónaplókat, blogbejegyzéseket és kedvcsinálókat: itt.
Szerintem kifejezetten jó könyvekről van szó, magam is el fogok olvasni jó néhányat majd közülük. Sőt igazából egyet már ki is végeztem, amelyről hamarosan könyvajánlóként olvashattok is.

De a könyvtárosok a könyvtáron kívül sem lazítottak, kollegináim is tartották a rendezvényeiket és nekem is eljött az idő az első őszi előadás megtartására. A múlt keddi előadás témája Napóleon 200 évvel ezelőtti oroszországi hadjárata volt. Úgy vélem nem sikerült rosszul, de ellenőrizhető itt, ha valaki szeretne 80 perc tömény történelmet magába szippantani:


Természetesen az októberi menetelés folytatódni fog, remélhetőleg új könyvek jönnek még a közeljövőben, plusz lesz ugyebár 56-os megemlékezés, valamint közeledik a XII. Győri Könyvszalon, amelyet úgy vélem minden könyvrajongó nagyon vár már.





















Nincsenek megjegyzések: