2011. április 18., hétfő

Trónok harca

Mint minden történelmi jellegű filmet, a Trónok harcát is nagy lelkesedéssel várom, sőt több is mint nagy lelkesedéssel, szívemben nagy kételkedéssel, hogy egy ilyen kaliberű könyvből ki lehet-e hozni számomra megfelelő minőségű mozgóképet. A film amelyet tegnap mutattak be az Egyesült Államokban és ma mutatnak be hazánkban ugyanis óriási energiákkal és minden technikát bevetve készül meghódítani a tévénéző milliókat. Magáról Martin könyvéről (aki egyébként a filmnél is segédkezett) pár szót ejtenék csak, idemásolva első gondolataimat akkorról, mikor végeztem az első kötettel:

"Nagy könyv és nem csak terjedelmileg. Hideg és kemény, kevesebb pátosszal leöntve, mint a Gyűrűk ura, de csaknem olyan színvonalas. A 900 oldal szinte pillanatok alatt lefutott és máris követelem a második kötetet... Tyrion Lannister talán a legnagyszerűbb gnóm a fantasy történetében, ő a kedvenc szereplőm egyelőre, zseniális."

Máris megjöttek az első vélemények a filmről, amelyet az ide linkelt blog jobbnak tart a Gyűrűk Uránál, bár ezt hiszem ha látom. És ma este már láthatom is, bár az általam igényelt csatajelenetek majd később lesznek, hiszen a sztori alakulását már tudom a könyv miatt. 


Magát a könyvet egy olvasó-kolléga ajánlotta és akkor megvettem a sorozat eddig megjelent négy kötetét (együtt van vagy 3500 oldal). Meg kell mondjam monumentális vállalkozás, és az író még két kötettel készül... Úgyhogy a filmhez adott a muníció, kérdés lesz-e rá vevő. A reklámhadjárat pár hete már látható nálunk is, hiszen majd minden buszváró oldalán ott ül Ned Stark a vastrónon és az interneten sem lehet úgy szörfözni, hogy ne akadjunk bele valami Trónok harcához kapcsolódó hirdetésbe.


A történet feltűnően hajaz némely epizódokban a Rózsák háborújának korára (a fantasy jeleneteket lehámozva róla), a Lancaster-Lanister és a York-Stark párhuzamokra elég csak hivatkozni.

Ha valaki belenézne a filmbe, máris megteheti az HBO honlapján, a szereplőkről pedig itt olvashattok: itt.
Szóval hajrá és legalább egy részt nézzen meg belőle mindenki, véres lesz...





Nincsenek megjegyzések: