2010. július 5., hétfő

Könyvkritika: Page: A leghosszabb hét

Nos mielőtt rendesen elkezdenék blogolni (ami amúgy sem lesz napi rendszerességű szerintem), némi próbaüzem lesz, így ma példának okán egy könyvkritikát iktatnék be Nick Page friss könyvéről, amelyet tegnap este fejeztem be. Már feltettem a honlapomra, de onnan előbb-utóbb úgyis el fog tűnni...


Nick Page: A leghosszabb hét: Az igazság Jézus utolsó napjairól. Bp.: Kelly, 2009A vallásos témájú könyvek manapság nem népszerűek, vagy amelyik igen, az kifejezetten arra utazik, hogy botrányt keltsen, ezáltal hódítva meg a liberálissá vált világ erkölcsöket hanyagoló és kigúnyoló olvasóit. Legjobb példa talán a Da Vinci-kód, amely egy rendkívül jó regény, de „pusztán” regény, és amikor történelmi igazságként fogadják el rácuppanó közönség elé odavetett - félig kitalált, félig igaz - tények halmazát, akkor mint történelemtanár kissé felmegy bennem a vérnyomás.

Ennek okán nagyon szkeptikusan vettem kézbe Nick Page könyvét, felkészültem rá, hogy Jézus minden lesz benne, csak fehér ember nem. És kiderült, néha jó ha az ember erőt vesz magán és olyat is elkezd olvasni, amivel szemben fenntartásai vannak. Nick Page könyve először is nem regény, hanem Jézus utolsó földön töltött hetének fantasztikus feszültséggel, alapos kutatómunkával, remek stílussal megírt története. Nagyon „ütős”, pestiesen szólva. Katolikus és keresztényszempontból van megírva, ami manapság már eleve ritka, ugyanakkor nyitott a modern kutatások eredményeire (amelyek egyébként egyre inkább hajlanak arra, hogy igen komoly történelmi magja van Jézus kereszthalálának). Több szempontból vizsgálja a történéseket az író, hol Kaifás, hol Pilátus, hol az apostolok bőrébe bújva. Ha van tíz könyv, amit nem tudtam letenni fél percre sem, akkor ez köztük van.

Page könyvében Jézusnak nincs kurtizánból lett felesége, nincs gyermeke sem, aki Franciaországba menekült, nincsenek benne titkos szervezetek, se templomos lovagok. Van benne viszont egy nagyszerű korábrázolás - ott lehetünk a húsvétra készülő vérszagú Jeruzsálemben Kr.u. 33-ban -, és van benne egy hős, aki minden áldozatra kész az elesettekért, szegényekért és reményvesztettekért. Ennél több nem is kell. Talán bele lehet kötni itt-ott, ahol inkább a képzeletére hagyatkozik és néha a XX. Századi párhuzamai nem súrlódásmentesen passzolnak a sztorihoz, de ki akarna több élt csiszolni egy briliánsra…

Talán túlzásba viszem az ömlengést, de régen gyakorolt rám ekkora hatást könyv (Sienkiewicz Quo Vadis-a és az elmaradhatatlan Gyűrűk ura). Nem részletei a borzalmakat, mint Mel Gibson Passiója (ami szerintem egyébként szintén remek), mégis nagyon feszes és izgalmas a történet, akkor is, ha tudjuk mi a vége. A feszültséghez hozzájárul, hogy kiemelkedő Lelik Krisztina fordítása (nem vetettem egybe az eredetivel, de a magyar szöveg bitang jó).

Tulajdonképpen egy panaszom van a könyvvel szemben, de ez kizárólag a kiadónak szól. Egyetlen egyszer forgattam végig a könyvet és már atomjaira hullott szét, mint az Argentin válogatott Németország ellen. Eleve nem szabadna kiadni fűzött könyveket, csak kötötteket, de ez még a fűzöttek közt is a legszánalmasabbak egyike. Egy ilyen könyv sokkal jobb nyomdai (van benne néhány hiba) és kötészeti kiadást érdemelne.Osztályzat: 10/9 (azért kilenc, hátha egyszer találok jobbat, így sosem adok tizet…)

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm a kritikai írásod,amelyben említetted,hogy "úgyis eltűnik" a honlapodról.
Nos,ha mégsem tűnt volna el,szívesen elolvasnám,ha elküldenéd a honlapod linkjét.
Tisztelettel:Mária

Horváth Gábor írta...

Hujjuj... Nem tudom melyikről van szó. Több információ kellene. Sajnos néhány régi könyvkritika/ajánló elveszett végleg, és a doc-os változatát sem találom.

Unknown írta...

Kedves Gábor!
A Page: A leghosszabb hét c. könyvről van szó.

Horváth Gábor írta...

Sajnos az már nincs meg (nagyjából ehhez volt hasonló), azért is lett ide is áttéve. Olyan szerkezetű volt a honlap, hogy ahogy írtam egymás alá a könyvismertetőket/ajánlókat, alul egy idő után levágta a régieket. A könyvajánlók már ide a blogra kerülnek fel.