2021. július 30., péntek

Források a Gettysburg-i csatáról

Források a Gettysburg-i csatáról



Robert E. Lee tábornok

Legutóbbi töris írásomban a Gettysburg mellett lezajlott döntő jelentőségű csata haditanácsáról közöltem Gibbon tábornok emlékezését, s most maradunk ugyanennél a témánál. Még a XIX. század 80-90-es éveiben összegyűjtötték az amerikai polgárháború iratait, amit egy nagy volumenű munkában közöltek is nyomtatásban, ez lett a The Official Records of the Union and Confederate Armies in the War of the Rebellion, röviden Offical Records (OR) gyűjteménye. E gigantikus munka négy sorozatban 130 kötetet ért meg. Ennek a sorozatnak az I. Series 27. részének 3. kötetéből (Correspondence) szemezgetek most, amely a gettysburgi csatához vezető hadjárat levelezését gyűjtötte össze 1100 oldalon. Ezek tehát nem utólagosan összeállított jelentések (majd olyanból is tervezek válogatást), hanem az eseményekkel egyidejűek. A két hadsereg működésének eltéréseiből, és az események menetéből adódóan ilyenek elsősorban az uniótól maradtak fenn, így az északi tábornokok iratai lesznek elsősorban, bár az elejére válogattam a konföderációtól is, ami érdekesebbnek tűnt számomra.

Igyekeztem - amennyire képességeimből telik - ragaszkodni a szó szerinti fordításhoz, de azért itt-ott magyarosítottam az érthetőség kedvéért. Jó szórakozást!


73. számú általános parancs
Az észak-virginiai hadsereg főhadiszállása
Chambersburg,1 Pennsylvania 1863. június 27.

A vezénylő tábornok2 megkülönböztetett elégedettséggel figyelte meg a katonák magatartását a menetelés során, és magabiztosan várja az eredményeket, amelyek során ez a magas harci szellem manifesztálódni fog.
Nem voltak még katonák, amelyek nagyobb állhatatosságot mutattak volna, sem olyanok, amelyek jobban teljesítettek volna, mint ők az elmúlt tíz nap fáradságos menetelése során.
Magatartásuk más szempontból is – kevés kivételtől eltekintve – megfelelt katonai mivoltuknak, ami helyeslésre és dicséretre jogosítja őket.
Vannak azonban a hanyagságnak olyan esetei egyesek részéről, amelyek besároznák a hadsereg még makulátlan hírnevét, márpedig a kötelességet megtartani a civilizáció és a kereszténység nevében nem kevésbé kötelező az ellenség országában, mint a mienkében.
A vezénylő tábornok úgy véli, hogy nem érheti nagyobb szégyen a hadsereget és ezáltal egész népünket, mint barbár kilengések és bűnök elkövetése fegyvertelenek és védtelenek ellen, a magántulajdon féktelen pusztítása, amelyek jelezték az ellenség útját saját hazánkban.3
Az ilyen tettek nem csak az elkövetőket minősítik, és azokat, akik kapcsolatban állnak velük, hanem rombolja a hadsereg fegyelmet, hatékonyságát, és pusztítóan hat jelenlegi harcunk céljaira is.
Emlékeztetni kell arra, hogy háborút mi csak fegyveres emberek ellen folytatunk, és nem állhatunk bosszút a népünk által elszenvedett sérelmekért e módon anélkül, hogy lealacsonyítanánk magunkat mindazok szemében, akiket az ellenség kegyetlenkedései felháborítottak, és ez támadás Isten ellen, akinél van a bosszú, s akinek kegyelme és támogatása nélkül minden erőfeszítésünk hiábavaló kell legyen.
A vezénylő tábornok ezért komolyan arra buzdítja a katonákat, hogy a legnagyobb lelkiismeretességgel tartózkodjanak a felesleges és indokolatlan károkozástól a magántulajdon ellen, és felszólítja az összes tisztet, hogy tartóztassák le és gyorsított eljárással büntessék meg mindazokat, akik bármely módon megsértik az e tárgyban hozott rendelkezést!

R. E. Lee tábornok

Konföderációs katonák masíroznak át egy marlyand-i városkán 1862-ben 


Az észak-virginiai hadsereg főhadiszállása
Chambersburg, Pennsylvania 1863. június 28. d.e. 7:304

R. S. Ewell altábornagy,5 hadtestparancsnokhoz!

Tábornok! Tegnap este írtam Önnek, állítva hogy a jelentések szerint Hooker tábornok6 átkelt a Potomac-en és előrenyomult a Middletown felé vezető úton, s oszlopának éle Frederick County-nál állt. Ebben a levelemben arra utasítottam, hogy erőit e ponthoz vezesse. Ha még nem indult el ezen az úton, és nincs jó oka ellene, azt szeretném, ha Gettysburg irányában vonulna, Heidlersburg-ön keresztül, ahol az út nagy része kocsiút7 lesz, és ahol csatlakozni tud a többi hadosztálya Early8-éhez, amely a hegyektől keletre van. Kedvezőbbnek gondolom, ha a hegyek keleti oldalán maradunk. Amikor elérte Heidlersburg-öt, vagy közvetlenül Gettysburg felé haladhat, vagy Cashtown felé fordulhat le. A vonatát és a nehéz tüzérségét leküldheti – ha Ön is így gondolja – a Chambersburg felé vezető úton. De ha a csapatok által járt út megfelelő, akkor jobb ha követik Önt.

R. E. Lee tábornok


A XI. hadtest parancsnoksága, 1863. július 1. d.e. 6 óra9

Reynolds vezérőrnagynak,10 a Potomac hadsereg jobbszárnyi parancsnokához!

Tábornok! Most kaptam parancsot közvetlenül a Potomac hadsereg főhadiszállásáról, hogy az Ön támogatására vonuljak Gettysburg-höz. Rendeletemet a menetre a következőképpen adtam ki: Egy hadosztály, az üteggel az Önhöz vezető úton menetel; a hadtest málhája a Horner's Mills mellett vezető úton. Ezt azért tettem, hogy megkönnyítsem az Ön muníciós szekereinek és a többinek útját, és azért is, hogy saját trénemet könnyebben elhelyezhessem.
Hacsak Ön másként nem kívánja, J. Wintz11 helyén, közel az útkereszteződéshez táborozok le, nagyjából két mérföldre Gettyburg ezen oldalán. Nagy tisztelettel, az Ön engedelmes szolgája:

O. O Howard vezérőrnagy12


A Potomac hadsereg főparancsnoksága, 1863. július 1. d.u. 1:1013

Hancock vezérőrnagynak,14 a II. hadtest parancsnokának!

Tábornok! A vezérőrnagy urat éppen az imént tájékoztatták, hogy Reynolds tábornok elesett vagy súlyosan megsebesült. Arra utasítja Önt, hogy adja át hadtestének parancsnokságát Gibbon tábornoknak,15 és Ön menjen a frontvonalba, hogy parancsa értelmében Reynolds tábornok tényleges halála esetén vegye át az ott összegyűlt hadtestek, vagyis a XI., I. és III. parancsnokságát Emmitsburg-ben. Amennyiben úgy gondolja, hogy a terep és a pozíciók jobbak egy csata megvívására a fennforgó körülmények között, akkor javasolja ezt a tábornoknak, és ő minden csapatot odarendel. Ismeri a tábornok nézőpontját, és Warren tábornok,16 aki teljes mértékben tisztában van velük, kiment Reynolds tábornokhoz.

Később, 1:15-kor:

Reynolds a kezében tartja Gettysburg-öt, és azt jelentették, hogy az ellenséget visszaverték Gettysburg előtt. Tartsa az oszlopát menetkészen! Nagy tisztelettel, és a többi:

Danl. Butterfield vezérőrnagy,17 vezérkari főnök
(másolatot Howard vezérőrnagynak!)


A XI. hadtest főparancsnoksága, 1863. július 1. d.u. 2 óra18

Meade vezőrnagy úrnak,19 a Potomac hadsereg főparancsnokának!

Az I. hadtest állást vett fel a város előtt, a XI. hadtest két hadosztály pedig jobbra a várostól; egy hadosztály a XI. hadtestből tartalékban. Ellenséget jelentettek előrenyomulni York felől (Ewell hadteste). Az I. és a XI. hadtest összecsapott Hill20 erőivel. Sickles tábornok21 parancsot kapott, hogy nyomuljon előre.

O. O. Howard vezérőrnagy.


A III. hadtest főparancsnoksága. Emittsburg, 1863. július 1. d.u. 3:1522

S, Williams tábornok, főhadsegédnek!

Tábornok! Howard vezérőrnagy törzstisztje és egy jelentés tőle most érkezett hozzám (datálva, Gettysburg, d.u. 1:30). Nagy ellenséges erők csaptak össze vele Gettysburg előtt. Reynolds tábornokot az akció kezdetén megölték. Howard tábornok a támogatásomat kéri, és én azonnal megindulok Gettysburg felé a hadtestemmel két párhuzamos úton mozogva. Megtalálnak az Emittsburg-ből induló közvetlen úton. Csatolom Howard tábornok kommünikéjét.

Nagy tisztelettel:
D. E. Sickles vezérőrnagy


Gettysburg közelében, 1863. július 1. d.u. 5 óra23

Meade tábornoknak!

Csapataink egy részét visszavetették Gettysburg-ből. A dolgok nem néznek ki jól. Az én II. hadtestem felvonult a városhoz, az I. pedig a város jobb oldalán áll. Remélem, hogy a mai napi munkának hamarosan vége.

H. W. Slocum24 vezérőrnagy


A III. hadtest főparancsnoksága, 1863. július 1. d.u. 9:3025

Butterfield vezérőrnagynak!

Tábornok! Mielőtt vettem volna üzenetét (datálva d.u. 4:45), négy dandár és három üteg a hadtestemből előrenyomult Howard tábornok támogatására, és elérte Gettysburg-öt.
Két dandárt és két üteget Emmitsburg-nél hagytam, feltételezve, hogy az Emmitsburg-be balról és hátulról vezető utakat nem szabad fedezetlenül hagyni.
Hancock tábornok nem parancsnokol. Howard tábornok irányít. Az a benyomásom – ha megengedi, hogy javaslatot tegyek -, hogy a baloldalunk és a hátunk kellően őrzött. Nem kevesebb, mint Howard tábornok komoly és ismételt felhívása és vélt veszélye késztetett arra, hogy elmozduljak a nekem küldött általános parancsban küldött pozícióból; de úgy hiszem a vészhelyzet igazolja mozdulatomat. Térjek vissza Emmitsburg-i állásomba, vagy maradjak és jelentsek Howardnak? Ha hadtestem itt marad pozícióban, remélem, hogy Emmitburg-nél lévő dandáraim (és ütegeim) felszabadulnak és parancsot kapnak a csatlakozásra hozzám.
Ez egy jó csatatér!

Nagy tisztelettel:
D. E. Sickles vezérőrnagy, parancsnok

Sickles tábornok amputált jobb lábának sípcsontja és
szárkapocscsontja a National Museum of Health and Medicine
gyűjteményéből, egy ágyúgolyóval, amilyen összezúzta azt


A XI. hadtest 1. hadosztályának főhadiszállása, 1863. július 2. d.e. 7:3026

Meysenburg alezredesnek,27 a XI. főhadsegédjének!

Uram! Az első dandár létszáma 650 puska, pozícióban van arccal jobbra és előre. A második dandár, körülbelül 500 puska, pozícióban, arccal előre, azaz a város28 felé.

A. Ames,29 az önkéntesek dandártábornoka.


A XI. hadtest 3. hadosztályának főhadiszállása, 1863. július 2. d.e. 8 óra30

Tábornok! Ami az erőimmel kapcsolatos diszpozíciókat illeti, tisztelettel a jelentésem a következő: Hat ezred az úttól nyugatra lévő kőfal mögé települt; négy ezred oszlopban a második vonalban; előcsatározók elöl. Dilger kapitány ütege a bal szárnyam mögött. Az egész tényleges erő körülbelül 1500 ember. Nagy tisztelettel:

C. Schurz31 vezérőrnagy


Főhadiszállás [XII. hadtest], 1863. július 2. d.e. 10:3032

Meade tábornoknak, a Potomac hadsereg főparancsnokának!

Tábornok! Délelőtt 9:30-kor írt jegyzete megérkezett. Már jobban megvizsgáltam a frontszakaszom helyzetét, mint amikor képes voltam rá, amikor felvettük az új vonalat. Ha igaz, hogy az ellenség csapatokat gyűjt a jobb oldalunkban, nem gondolom, hogy elegendő katonát tudunk elkülöníteni egy [ellenük való] támadás sikerének biztosításához. Nem hiszem, hogy a frontszakaszom előtti terep elfoglalása az ellenség által, bármi előnyökkel járna a számára.

Nagy tisztelettel, az Ön engedelmes szolgája:
H. W. Slocum, vezérőrnagy, parancsnok


A Round Top-i jelző állomás , 1863. július 2. d.u. 1:3033

Butterfield tábornoknak!

Nagy ellenséges gyalogos oszlop, nagyjából 10000 fő erősségű mozog a szélső bal szárnyunk felől a jobb oldalunk irányába.

Hall százados, jelző tiszt

A Big Round Top látképe 1863-ban, a mellvédként használt kőrakásokkal


1863. Július 3. d.e. 10:0534

Meade tábornok!

Shaler dandárját pozícióba helyeztem. A többi dandárra, amelyet nekem küldött, nem hiszem, hogy szükségem lesz.

Slocum, vezérőrnagy


1863. július 3. d.u. 12:20

Meade tábornok!

Úgy gondolom, döntő előnyre tettem szert a frontszakaszomon, és remélem, hogy képes leszek egy vagy két dandárt megtakarítani, hogy segíthessen Önnek a vonal másik részén.

Slocum, vezérőrnagy


Jegyzetek:

1 Város Gettysburgtől északnyugatra 25 mérföldre.
2 Robert E. Lee (1807-1870), a déli fősereg főparancsnoka.
3 Utalás arra, hogy csapatainak különbül kell viselkednie, mint az északiak tették azt Virginiában.
4 OR. S1. XXVII. 3. 943. o.
5 Richard Stoddert Ewell (1817-1872) tábornok, a déli haderő II: hadtestének parancsnoka.
6 Lee még nem tudhatta, hogy Hookert leváltották és Meade vette át az északi fősereg parancsnokságát.
7 „turnpike road”, ebben az esetben Lee arra hívja fel a figyelmet, hogy jobb minőségű út, amin könnyebben vonulhat a tüzérség és a hadsereg vonata.
8 Jubal Anderson Early (1816-1894) tábornok, Ewell hadtestének egyik hadosztályparancsnoka.
9 OR. S1. XXVII. 3. 457. o.
10 John Fulton Reynolds (1820-1863) tábornok, az I. hadtest parancsnoka. Még aznap elesett a csata során.
11 Helyesen: Wentz. John és Mary Wentz farmja és lakóháza Gettysburg-től 3.5 km-re délnyugatra fekszik. Ma is létezik, emlékhelyként funkcionál. https://gettysburg.stonesentinels.com/battlefield-farms/wentz-farm/
12 Oliver Otis Howard (1830-1909) tábornok, a XI. hadtest parancsnoka.
13 OR. S1. XXVII. 3. 461. o.
14 Winfield Scott Hancock (1824-1886) tábornok, az unió II. hadtestének parancsnoka.
15 John Gibbon (1827-1896) tábornok, a csata során ideiglenesen a II. hadtest parancsnoka, egyébként hadosztályt vezetett. Legutóbb az ő visszaemlékezését közöltem a július 2-i haditanácsról.
16 Gouverneur Kemble Warren (1830-1882) tábornok, a csata során a Potomac hadsereg műszaki tábornoka.
17 Daniel Adams Butterfield (1831-1901) tábornok, a Potomac hadsereg vezérkari főnöke.
18 OR. S1. XXVII. 3. 457-458. o.
19 George Gordon Meade (1815-1872) tábornok, a Potomac hadsereg főparancsnoka.
20 Ambrose Powell Hill Jr. (1825-1865) konföderációs tábornok, a III. hadtest parancsnoka.
21 Daniel Edgar Sickles (1819-1914) tábornok, a III. hadtest parancsnoka. A csata során súlyosan megsebesült, jobb lábát amputálni kellett.
22 OR. S1. XXVII. 3. 464. o.
23 OR. S1. XXVII. 3. 466. o.
24 Henry Warner Slocum (1827-1894) tábornok, az unió XII. hadtestének parancsnoka.
25 OR. S1. XXVII. 3. 468. o.
26 OR. S1. XXVII. 3. 485. o.
27 Theodore August Maysenburg (1840-1901) alezredes.
28 Azaz Gettysburg felé arccal.
29 Adalbert Ames (1835-1933), dandárparancsok. Később még a spanyol-amerikai háborúban is szolgált tábornokként.
30 OR. S1. XXVII. 3. 485-486. o.
31 Carl Christian Schurz (1829-1906) német forradalmárból lett autodidakta dandártábornok.
32 OR. S1. XXVII. 3. 487. o.
33 OR. S1. XXVII. 3. 488. o.
34 OR. S1. XXVII. 3. 499. o.


Képek:


Nincsenek megjegyzések: