2013. július 7., vasárnap

A könyvtár nyáron

Az utóbbi hetekben sokan kérdezték a könyvtár jelenlegi helyzetét, melynek jogi hátteréről már röviden megemlékeztem egy korábbi írásban. A győri közgyűlés az Országgyűlés által megszavazott oktatási és kulturális átszervezéshez igazodva a városban éles szikével kettéhasította az oktatás és művelődés eddigi  közös szövetét, hogy tiszta profilú intézményeket alkosson. Így a Győrben eddig működő - iskolákat is magukba foglaló -, általános művelődési központok (ÁMK-k) megszűntek, pontosabban szétszedték őket iskolákra és kulturális intézményekre, melyek azonban jogfolyotonosak elődeikkel. Ménfőcsanakon a januárban megalakult Kertvárosi ÁMK, amely a Bezerédj-kastélyból és a korábbi gyirmóti művelődési házból állt, most július 1-vel ismét átalakításra került, mely során könyvtárunk átkerült a Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér-hez.


Könyvtárunk ennek megfelelően a továbbiakban a megyei könyvtár fiókkönyvtáraként üzemel, amely sok változást és még több változatlanságot hoz magával. Könyvtárunk továbbra is ugyanott marad helyileg, azaz a Bezerédj-kastélyban. A jövőben is nagy szeretettel várjuk kedves olvasóinkat, ugyanúgy Önöket szolgáljuk, mint eddig. A működésünk díjtételei és szolgáltatásai a megyei könyvtáréhoz idomulnak, melyet elolvashatnak (sőt, kérem olvassák el!) itt:


Ez egyes dolgokban kedvezően, egyes esetekben kedvezőtlen változásokat jelent. Könyvtárunk idén nyáron folyamatosan nyitva lesz, bátran lehet jönni! Ugyanakkor nyári nyitva tartásunk a következőképpen alakul:

hétfő: 10-18 óra
kedd: ZÁRVA
szerda: 8-16 óra
csütörtök: 13-18 óra
péntek: 9-16 óra

Az integráció sok esetben olyan lehetőségeket tár felhasználóink elé, amelyek korábban nem léteztek. Így például a könyvtárunkba való beiratkozással Önök ingyenes regisztráció után immár a megyei könyvtár többi intézményét - és azok szolgáltatásait - is használhatják.  



A folytonosság jegyében idén sem marad el a már hagyományos koktélbár, amely július 26-án esedékes és olvasóink részére egyedileg általam kevert gyümölcskoktélokban csúcsosodik ki. Reméljük idén sem mérgezek meg senkit! Még ezt megelőzően július 10-én Lázárné Verebes Ilona kolleginám vezetésével a számítógépes grafika alapjait sajátíthatják el a hozzánk betérő gyerekek.


Szóval röviden ennyi. Az átalakulás természetesen egy hosszabb folyamat, amely a kezdeténél tart és bízunk benne, hogy semmit nem vesznek észre belőle, vagy ami még jobb, csak a jót! 

Jelen állás szerint még egy hét és egy rövid időre magam is szabadságra megyek, ami egy kemény év után igencsak jól fog esni. A blog nem fog szünetelni, sőt! Rengeteg töris és nem töris anyag gyűlt össze, ami megírásra vár, úgyhogy a szabadság egyben az alkotás ideje is lesz. Aztán augusztusban újra szünetelek egy keveset, majd a Petőfi-díjasokkal irány Krakkó, ahol tovább erősítjük a lengyel-magyar barátságot.

Kellemes nyarat és remek könyveket!



Nincsenek megjegyzések: