2012. február 25., szombat

A legjobb 10 csatajelenet filmekben - szárazföld

Ma összeszedtem az általam legjobbnak tartott szárazföldi csatajeleneteket filmekből. Mivel gyakran tartottam korábban összehasonlító elemzést előadásokon a történeti hűség és Hollywood kapcsolatáról, régóta szerettem volna egy ilyen listát összeállítani. Hangsúlyozom, hogy saját vélemény, hiszen úgysincs olyan, hogy "legjobb", mert embere válogatja. Nem a leghitelesebben visszaadott ütközeteket sorolom, hanem ami a legjobban tetszett. Ráadásul mélységesen elfogult vagyok az ókor és középkor iránt, így elsősorban ezek kerültek be. (Majdnem beleszuszakoltam a következőket, de végül kimaradtak: Ellenség a kapuknál, Robin Hood, a tolvajok fejedelme, Mennyei királyság)
Lássuk a listámat, melybe hangsúlyozottan csak a szárazföldi összecsapások kerültek, a vízi és légi/űri összecsapásokról majd máskor:

10. Egri csillagok


A magyar filmgyártás esélyeit a monumentális amerikai alkotásokhoz képest nem kell ecsetelnem, mindamellett az Egri csillagokat nem lehetett kihagyni. A mi közép-európai szintünkhöz képet ez is óriási vállalkozás volt, rengeteg statisztával. Az ostromjelenetek kedvéért egy külön kis várat húztak fel a Pilisben, emellett annyi energiát öltek bele, amennyit magyar filmbe azóta sem. Egyébként is Bornemissza Gergely a magyarok titkos fegyvere.

9. Ryan közlegény megmentése


Mint írtam nem nagyon válogattam be XX. században játszódó alkotásokat, de a Ryan közlegény megmentése partraszállási jelenetét nem lehetett kihagyni. Életszerű, szinte ott futkosunk Tom Hanks-sel a homokban. Történelmileg még a felszerelés is nagyjából hiteles (na persze könnyebb ilyen szempontból egy olyan kort felidézni, ahol még szemtanúk is élnek, mint egy olyan századot, ahol fényképezőgép sem volt). A koreográfia tökéletes, előrébb kellene lennie, ha nem én állítom össze a sorrendet... De mivel én állítottam össze, ez van.

8. Trója


És íme még egy partraszállás. Trója. Annak idején a Hollywood és a valóság előadássorozatban az ókornál elemeztem a filmet, megállapítva, hogy kétségtelenül és tökéletesen baromság a film 99,9%-a. Ha volt trójai háború (szerintem volt), akkor nem ilyen felszerelésben, és nem így harcoltak a résztvevő felek. Nagyon érdekes ugyanakkor, a normandiai D-day, meg az itt ábrázolt partraszállás közti párhuzam. Van egy snitt a filmben, mikor felülről mutatják az éppen landoló görög hadsereget és nagyon emlékeztet egy Normandiában készített légifotóra. Szeretem a filmben ezt a hadmozdulatot, a Mürmidónok nagyon jól oldják meg, tetszik.

7. Nagy Sándor



A Nagy Sándor című filmet kifejezetten utálom, mindamellett nem lehet nem értékelni azt a munkát, amit a csatajelenetekbe öltek (mondjuk enélkül elég nehéz lett volna megoldani Alexandrosz életét bemutatni...). A legmonumentálisabb kétségtelenül a Gaugamélai csata, amelyet sikerült izgalmasan és látványosan bemutatni. Nagyon jó ötlet volt a sas, amely a levegőből nézi a csatára felsorakozó tízezreket és amely jól kirajzolja a két fél közti (egyébként túlzott) különbséget. Hollywood nem először és nem utoljára (lásd majd a 300!) mutatja a perzsákat elmaradott kaotikus barbárokként, tökéletesen hibásan. A rengeteg felvonultatott (bár sokszor nem hiteles és túl "egyenruhás") felszerelést értékelem és a makedón taktikai alakzatok elég jó ábrázolása tovább javítja az összképet.

6. Rettenthetetlen


A Rettenthetetlen klasszikus angol-skót összeütközése méltán van jelen a listán, hiszen a csata megjelenítése a filmvásznon nem csupán látványos, hanem humoros és ötletes is. A Stirlingi csata itt bemutatott ábrázolása tökéletesen hamis, a skótok bemutatása szintén. Közismert, hogy William Wallace vajmi messze van Mel Gibson figurájától (kezdve ott, hogy Wallace lovagként aligha ilyen göncöket visel csatában, hanem páncélt...), de annyira remek filmről van szó, hogy még az olyan begyepesedett történelemtanár is, mint én, képes ettől elvonatkoztatni. Némileg.

5. 300


A 300-ról nehéz írni, hiszen olyan klasszikussá lett, amely méltatlan módon a történelmi valóság helyett egy képregényből táplálkozik. Még úgy sem tudok rosszat írni a filmről, hogy én szeretem a perzsa történelmet (klassz kis birodalom volt az övék, magas kultúrával) és fanatikus Spárta-rajongó vagyok. A nyitó ütközet a kedvencem, amely a falanxot úgy mutatja be, ahogy kell (és amilyen sosem volt a valóságban). A filmben lévő sátánt szemberöhögő lakónok jobb helyezést érdemelnének, de olyan 4 jelenet van még, ami miatt csak ezt kaphatták.

4. A Gyűrűk ura - Két torony


És íme, az első nem történelmi, hanem fiktív csata. A Gyűrűk ura trilógia második részében izgulhatjuk végig a roppant nyomasztó Helm-szurdoknál vívott ütközetet. Egyetlen okból nincs az első háromban: mert ott lesz egy másik Gyűrűk ura összecsapás. A kürtvárért vívott gigászi harc igazán kemény és brutális, a hangulat olyan sötét, mint egy éjszaka Mordorban. A háttérben ott vannak a fohászkodó és síró nők és gyerekek, mialatt a férfiak karnyújtásnyira tőlük védik a falakat. Külön élmény Gimli és Legolas párviadala, akkik időnként humor löttyintenek a feszültségbe. Szóval briliáns.

3. A birodalom visszavág


A Birodalom visszavág, úgy gondolom a Star Wars dupla trilógia messze legjobb része (és az egyetlen, amit ugyebár nem George Lucas rendezett :-D), amely egy olyan ütközettel indul, ami nálam az elképzelt dobogó elképzelt harmadik fokára hág. Annyiból kilóg a sorból, hogy nem egészen szárazföldi, de mivel nem is légi/űri azért ide tettem. A maga korának technikájával mindent kihoztak belőle, megkockáztatom, hogy sokkal jobban ma sem lehetne megkonstruálni a Hoth felszínén dúló harcokat. A fagyott bolygó felszínéra helyezni a cselekményt önmagában is kiváló ötlet, hiszen miként a Helm szurdoknál a sötétség, itt a fehér fagy ad hozzá a hangulathoz.

2. Gladiátor



Az általam eddig látott történelmi témát felölelő szuperprodukciók közül hitelesség szempontjából messze kimagaslik a Gladiátor című film csatája. A katonák piszkosak, mocskosak, olyanok amilyennek a hónapok óta csak menetelő bakák kell, hogy legyenek. A római hadsereg profizmusát is kellően demonstrálja a film, a látvány pedig önmagáért nem is beszél, hanem szónokol. Fantasztikus munka, melyből hiányzik minden sallang és túlburjánzás. Az egyetlen negatívum a germánok szokásos egysíkú bemutatása, de mivel alig szerepelnek másként, mint lemészárolt hús, nem különösebben probléma.

És végül, tadadadam!

1. A Gyűrűk ura - A király visszatér



A király visszatér-ből már önmagából lehetne egy folyamatos kétórás csatajelenetet összeszedni, de A Gyűrűk urából nálam végül hosszas merengés utána Pelennor mezején vívott összecsapás (sorozat) jött ki győztesen. Gigantikus. Kezdődik voltaképpen Minas Tirith ostromával, majd a rohirok lerohanják az orkokat. Mikor azt hinnénk vége, jönnek az olifántok, majd a kalóznak hitt Aragornék... Az ingadozás győzelem és bukás között, a fény és a sötétség küzdelme annyira magával ragadó, hogy nem lehetett más győztes. A Gyűrűk ura egy borzalmasan erős könyvből készült egészen kiváló film. A 11 nyert Oscar bácsi ezúttal valóban jelez valamit.

Most ennyi, a jövőben jön majd egy légi- és egy viziháborús válogatás. Ha valaki pedig nem látta ezeket a filmeket, akkor megnézni!





Nincsenek megjegyzések: