2018. november 11., vasárnap

Anyagok Tóth István hadnagytól

Tóth István hadnaggyal már négyszer is találkozhattak a kedves olvasók a blogomon, s most ismét - minden bizonnyal utoljára - róla/tőle közölhetek dokumentumokat. Nem lesz túl sok, mindössze négy, de talán mégsem érdektelen ezek közre adása sem. A korábbi fényképeket és harcgyakorlati dokumentumok után ez egy vegyes közlemény lesz, amely a birtokomban lévő, s még nem közölt papírokat vonultatja fel.

1.  
Orvosi vélemény Tóth István hadnagyról (Debrecen, 1940. január 31.)

Az orvosi vizsgálatot Tóth István hivatásos tiszti állományba való felvételéért állította ki a Magyar királyi debreceni 6. számú helyőrségi kórház sebészeti osztálya 1940. január 31-én. Az aláíró Dr. Vojnich János kórházparancsnok. Megtudhatjuk belőle Tóth hadnagy fizikai paramétereit, hogy édesapja 58 éves korában meghalt vízibetegségben (valamiféle ödéma), ellenben édesanyja ekkor még él. A vizsgálat eredménye szerint Tóth István a tiszti állományba helyezésre alkalmas, minden bizonnyal ez után került Tóth István Jutasra (lásd: következő dokumentum!). A négyoldalas - a 4. oldalon a sportorvosi vélemény lenne, de az nem kellett ehhez, így kitöltetlen - dokumentumot a kórház pecsétjei és egy 1 pengős bélyeg hitelesíti.




 2.
Vitéz Markóczy János ezredes dicsérő elismerése (Jutas, 1941. március 3.)

A dokumentum mindenképpen figyelemre méltó, mivel kitűnik belőle, hogy az egyébként a fronton is helyét remekül megálló (Hídvégi Lajos - aki a segédtisztje volt a 24. hadosztálynál 1944-ben -, legalábbis nemrég megjelent emlékirataiban nagyra tartja. Lásd: Hídvégi Lajos: Fegyver alatt. Barót: Tortoma, 2018) Markóczy szerint Tóth kiváló tevékenységet végzett a jutasi csapataltisztképzőben, mint századparancsnok. 


3.
Jegyzet a gyalogsági szabályzatról

Az írógéppel írt, felsorolásokból álló jegyzet a gyalogsági szabályzat pontjait tartalmazza két oldalon. Nehezen olvasható, igyekeztem szkennelés után a színekkel játszani, hogy valamivel könnyebb legyen.



4.
Képsorozat a géppuska kerékpárra való málházásáról

A "géppuska málházása" feliratú összehajtogatott A4-esnél is nagyobb lap nincs túl jó állapotba, és tetejéről kisebb darabok hiányoznak. Szkenneléskor a hét fényképet külön olvastam be, de itt az eredeti sorrendben közlöm balról jobbra és fentről lefelé haladva. A hét képkocka a géppuska és tartozékainak kerékpárra való felerősítését mutatja be. Nyilvánvalóan valamiféle szabályzat tartozéka lehetett, mert olvasható a lap tetején, hogy "1. melléklet". 








Nincsenek megjegyzések: