2016. augusztus 31., szerda

Vállalhatatlan könyvek S01e03 - Sweet: Mindfulness

Corinne Sweet: Mindfulness
 Gyakorlatok a tudatos jelenlét eléréséhez 
- bárhol, bármikor
Bp.: HVG Könyvek, 2016
X+1 oldal 
(A fene se számolja össze, ha őket sem érdekelte annyira, hogy megszámozzák!)



Az ezoterikával kapcsolatos kívánságaimat, nézeteimet egyetlen fotóval kívánom illusztrálni:


Szóval nem vagyok nagy híve. Mármint az elsőnek. Mikor a Mindfulness című remeket kinyitottam, s belepörgetve magamba szívtam mind ama bölcsességet, amit csak egy ilyen jellegű kötet nyújthat számomra, azonnal tudtam, éreztem, hogy a sors irányította kezem, az vetette elém bűvös kockaként. Nincs az a horrorszkóp, amely pontosabban jósolta volna meg, hogy mi következik ezután. Igen, egy újabb „vállalhatatlan könyv” blogbejegyzés.

Nagyon utálom ugyanis, amikor hülyének nézik az embert. Még jobban utálom, ha ezért pénzt is kérnek. A továbbiakban szemezgetni fogok Corinne Sweet lelkének gyümölcséből, melynek segítségével elérhetjük a Nirvánát, továbbá az agyhalált.

Kezdjük a címmel: „Mindfulness – Gyakorlatok a tudatos jelenlét eléréséhez – bárhol, bármikor”. Meggyőződésem, hogy a tudatos jelenléthez az kell leginkább, hogy reggel felébredj. Enélkül ritkán szokott sikerülni az embernek. Ezen felül azonban az emberek zöme rendszerint tudatosan van jelen. Tudattalanul jelen lenni valahol, gondolom sokkal nehezebb, bár erről a fesztiválozók egyes csoportjai tudnának élménybeszámolókat tartani.

„A tudatos jelenlét lényege, hogy teljesen a mostban vagyunk; megfigyeljük, mit érzünk, mit gondolunk, mit akarunk most, ebben a másodpercben – méghozzá ítélkezés nélkül.”
Ebben a pillanatban azt érzem, hogy most kihajítom a könyvet, majd megfigyelem, ahogy repül a szemetes felé, végül ki akarom vinni a szemetest. Emlékeim szerint sohasem vagyok a múltban és a jövőben sem, tapasztalatom szerint nem is lehet máshol lenni, mint a mostban, hiszen az igeidő nem engedi. Ám el az ilyen ósdi, racionális és bigott felfogással! legyünk nyitottak, mint egy osztrák szárnyas kapu! Akarjuk a Mindfulnesst! Csak nem értem, ez miként mehetne át a gyakorlatba: eleve ahhoz, hogy ezt a sok információt igénylő megfigyelést véghezvigyem, azaz ebben a másodpercben mit érzek, gondolok, akarok, valószínűleg több kell, mint egy másodperc, akkor viszont már egy másik másodpercben vagyok, tehát mást akarok, gondolok, érzek, s kezdhetem elölről... Circulus vitiosus.

De legyen ez a könyv a vezérlő csillagunk, ahogy azt saját maga javasolja – roppant szerényen – a (könyvtári pecsét alapján) 17. oldalon, s folytassuk a lapozást! Ugyanis most jön a mondanivaló, amelyben egy-egy élethelyzetre ad útmutatást a kiadvány. Zseniálisak egytől-egyig.

Napindító címmel a felkelés varázslatos világába kalauzol minket édes kis írónőnk, Sweet kisasszony, olyan inspiratív mondatokkal, mint:
„A tussolás végeztével merülj el az érzésben, ahogy a száraz törölköző rásimul a nedves bőrödre! Tudatosítsd magadban, milyen tisztának és frissnek érzed magad.”
„A reggelid lassan fogyaszd el... Figyeld meg a falatok ízét és állagát!” - Szóval vegyem ki a szemem, hogy figyelhessem (!) rágás közben az ízeket és az állagát a fogaim közt szétpréselődő vajas kenyérnek. Ez tényleg nem hangzik baromságnak. Persze lehetünk naívak, hogy oximoronként fogjuk fel, s ebben az esetben a mondat nem pusztán lélekemelő hatású, de egyben komoly esztétikai élményként szagolható.

Sebesen cikázó gondolatok
Szerzőnk a modern világgal együtt száguldó emberek állandó döntéskényszerére és problémamegoldására is kész recepttel bír: „Vizualizáld a gondolataidat: képzeld őket ugróbakoknak, pattogó labdáknak vagy fákon himbálódzó majmocskáknak. Figyeld, ahogy cikáznak, nézd ahogy mozognak körülötted. Összpontosíts a légzésedre; belégzés közben gondolj „emelkedésre”, kilégzés közben „ereszkedésre”.” Ezt az ömlengést a semmiről még tíz soron keresztül folytatja. Régen, a modernitás előtt így mondták ezt az öregek: lélegezz mélyeket! De úgy nem lenne eléggé ezo.

Súlyos érzelmek
Ha előtörnek belőled a súlyos érzelmek, akkor a következő a teendő: stopper beállít 20-30 percre, kényelmes pozitúra felvétele széken, ágyon. Hunyd be szemed, s koncentrálj a légzésre (hihetetlen, hogy írónőnk szerint a légzés mennyi mindenre jó. Leginkább persze akkor jössz rá, amikor nem lélegzel...). Majd: „Engedd, hogy felszínre törjön egy „súlyos” gondolat, például egy neheztelés vagy egy veszteség emléke...”. Most biztos én vagyok megint az alávaló gonosz szemét, de nem azért mentem le gammába, mert volt egy súlyos gondolatom? Akkor meg miért engedjem felszínre törni, azért állítottam be azt a nyavalyás stoppert, mert már a felszínen volt, ha nem lett volna, le sem fekszem!? Az egész könyv egy rakás közhely feltupírozott körmondatokban, meglocsolva auramasszázsolajjal.

Ingajárat
Minthogy állandóan tömegben közlekedek, itt igazán vártam valami használható tanácsot. Erre mit kapok? „Tekinteteddel keresd megint a kinti tájat, de ne teljes figyelemmel. Tudatosítsd magadban a környező hangokat, és figyeld, mikor következik az a megálló, ahol le kell szállnod. [KOMOLYAN??? Én nem használok angol rövidítéseket, de vattafakk?] Ha elérted az úti célodat, olvadj bele a tömegbe, és szállj le.” Behalok. 2900 forintos vételárért megtudom, hogy ott kell leszállnom, ahol le kell szállnom, és felszólít, hogy ezt tegyem is meg. Kösz a segítséget! Ezt eddig nem is sejtettem. Buszra várás esetében egyébként azt a praktikát ajánlja, hogy: „Gondolj arra, hogy a busz közeledik. Lélegezz nyugodtan, és nézd, ahogy megérkezik.” Ez sem utazott még ÉNYKK helyijárattal.

Dönteni, mindig csak dönteni
Ez is zseniális. A szerző javasolja, hogy írjuk össze a problémával kapcsolatos érveket és ellenérveket. Eddig oké. Aztán elmondja, hogy tegyük félre a listát, majd egy oldalt hadovál arról, hogyan lélegezz, hogyan lebegtesd el a témát magad mellett (!?), érezd a testedben a döntéshelyzet miatti fájdalmat (!?), majd előrukkol a farbával: „A döntés magától megszületik.” Ezért igazán kár érvekkel és ellenérvekkel listát írni!

Valójában a könyv minden egyes mondatához tudnék egy kisesszét kommentálni, de tökéletesen felesleges. Mindenre ugyanaz a megoldása: ülj/feküdj le; hallgasd, figyeld a lélegzésedet, a hangokat; gondolj majmocskákra! Szó szerint kiragadva: „Szívd be a levegőt.”, „Hagyd, hogy teljen az idő, és érezd, ahogy a tested elfoglalja a számára szabott teret.”, „Érezd a padlót a lábad alatt.”, „Nyisd ki a szemed.” [Ez legalább jó film!], „Élvezz ki a pillanatot, amilyen hosszan csak tudod”, „Maradj benne a pillanatban.”, „Koncentrálj a létezésre.” Valami egészen abszurd ez a sok maszlag!

De hogy ne csak negatívumokat mondjak. Volt benne egy jó maori mondás, amit nem ismertem: „Fordítsd arcodat a Nap felé, és minden árnyék mögéd kerül.” Azt hiszem ez többet ér, mint az összes Corinne Sweet-humbug. Ennyi. Nincs több pozitívum.

A kiadásról:
Nagyon tetszett a címlapverzón lévő információ, amelyben leírják, hogy mely oldalakon van szöveg (sic!). Most azon túl, mennyire jelzi a kötet tömörségét, itt felsorolják, hogy a 7-21,22, (eleve akkor miért nem 7-22?), 27, 30, 36, stb. oldalak Corinne Sweet szellemi termékei. Hát ez nagyon édes, csak kár, hogy a kötetben egyébként nincs oldalszámozás... A könyv hátoldalán lévő fülszövegből még megkaphatjuk azt a plusz tudást, hogy a kötet gyönyörűen illusztrált. Nos feltöltök erről a tömör gyönyörről egy képet:


Ha valaki netán azt hinné, hogy kiválasztottam a legrosszabb képet, téved. Mind ilyen. Azúrkék rajzocskák fehér alapon: hol egy légy a lap egyik sarkában, hol egy tussoló. Azért a gyönyörűről más elképzeléseim vannak. A helyesírás szintén tragikus, egyszerűen negligálták a magyar helyesírás központozási szabályait, ezt olvashatták is a fentebbi idézeteknél. Úgy döntöttek a kiadónál, hogy minek ide annyi felkiáltójel, mi ponttal is fel tudjuk szólítani az olvasót, azt kalap-kabát.
Megjegyzem, a HVG Könyvek facebookos adatlapján ez áll: "Neves szerzőktől, a világ legújabb, sokszor meghökkentő trendjeiről szóló gondolatébresztő könyvek". Mindig is utáltam a "trend" kifejezést... 

Összegzés: Három pénzbevonzómágia a tízből.
3/10 pont

moly.hu: 3.37 pont (mindössze 4 szavazás után)
goodreads.com: 3.85 pont




5 megjegyzés:

melybenezo írta...

Az első problèmám ezzel a könyveit okával, hogy az emlìtett mű nem ezotèria tèmakörben ìròdott. A mindfulness a Nyugat buddhizmusa evidence based alapon. Hiszel benne, vagy sem, működik. Legalábbis a statisztikák ezt mutatják. A második problèmám ugyanezen a szálon tovább haladva, hogy amiket "Sweet kisasszony" a tudatos jelenlétről ìr, azok nem az ő fejèből pattantak ki, ezèrt nem neki kène felròni. Ő csak a gyakorlatokattalálta ki hozzá.

Horváth Gábor írta...

Köszönöm a hozzászólást, értékelem! Én nem érzékeltem a kötetben buddhizmust, csak általános dolgokat ezomázzal leöntve. Amennyiben ez buddhizmus, akkor kész szerencse, hogy katolikus vagyok. Szerintem a könyvben lévő mentalitás, az önmegváltást, gyógyító gyakorlatokat és spiritualitást ígérő "módszer" kimeríti az ezoterika fogalmát. Az, hogy mástól szed elemeket nem felmentés a közhelyparádé alól. Hiszek abban, hogy az ember hozzáállása kihat az egészségére, és hogy aki beteg akar lenni, az az is lesz mentálisan. De bizonyítékokon alapulónak azért nem tartanám ezt a fajta öngyógyítást, inkább a placebó-hatásnak tudom be.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Tényleg minden hülye írhat blogokat! Közöttük vagy Te is!
Szánalomra méltó vagy, ahogy ezt a sok butaságot leírtad! Csak ne terjezd!

Horváth Gábor írta...

Bizony írhat. És olvashat. Sőt kommentelhet is. Szerencsére ilyen világban élünk. LÉlegezz mélyeket, fordítsd az arcod a nap felé, és szállj ki!