2024. május 29., szerda

Könyvajánló: Steve Cavanagh: Eskü alatt

 Könyvajánló:

Steve Cavanagh: 
Eskü alatt



Budapest: Álomgyár, 2024
429 oldal
Eredeti megjelenés: The Liar (2017)
Fordította: Abrudán KatalinEddie Flynn, 3. rész

Újabb Cavanagh-könyvajánló a blogon? Hogyne. Már a Tizenhárom című - nálunk bemutatkozó - kötetét is egészen remeknek tartottam, a sorozat utólag kiadott első részét (48 óra) pedig felvettem a tavalyi év legjobb könyveinek listájára. Azonban az idén olvasott második és harmadik Eddie Flynn-regény felűlmúlja ezeket is! Az egészen zseniáls Vádalku kivesézésére alighanem majd az ezévi összefoglalóban fogok sort keríteni, ám a tegnap befejezett Eskü alattról még most, frissen írok egy rezümét, amíg ujjaimban érzem a lapok tapintását. Esküszöm, hogy csakis az igazat, a színtiszta igazat írom (de legalábbis keveset lódítok vagy hallgatok el)! 

A regény zsánerét tekintve a korábbiakhoz hasonlóan akciódús tárgyalótermi thrillernek tekinthető. Mivel önálló "egykötetes" történet, ám sorozat része is egyben, a mű első negyede hemzsegett az ismétlésekben, visszautalásokban. Ez persze egyszerre hasznos és haszontalan. Hasznos, hiszen önállóan is olvashatóvá teszik a regényt, s megismerjük főhősünk előtörténetét, u
gyanakkor kissé untathatják az Eddie Flynn életének misztikumába már beavatott olvasókat. Ebből adódóan alighanem azok fogják még jobban élvezni ezt a regényt, akik új olvasói Cavanagh-nek. 
A sztori kezdetén Flynnt váratlanul felkérik ügyvédnek egy tinirablással kapcsolatos esethez, s közben barátja, Harry bíró ellen egy régi, nem túl sikeres per alapján eljárást kezdeményeznek. Hamarosan kedvenc szélhámos ügyvédünk egy családi dráma közepén találja magát, kétségbeejtő szituációban, ahol a jog és a moralitás néha feloldhatatlan ellentmondásba kerül egymással. A történések eleinte két cselekményszálon futnak, amelyek aztán a kötet végére teljesen egymásba gabalyodnak. A regény felépítése alapvetően kronológikus, ugyanakkor az E/1-ben íródott részeket időnként megszakítják múltbeli jelenetek, amelyeket más szemszögből látunk. Ez elsőre talán zavarosnak hathat, ugyanakkor segíti a szerzőt, hogy nagyobb bizonytalanságban tartson és megtévesztő sugalmazásokkal árasszon el minket, olvasókat. A regény tele van az akciófilmekből jól ismert karaktertípusokkal, közhelyes megoldásokkal, klasszikus/elcsépelt sémákkal. Cavanagh esetében azonban ez mindig ötletességgel és gazdag fantáziával párosul. Örültem, hogy a maffiás vonal ebben a regényben teljesen hiányzik, sokkal hihetőbb nélküle a történet, és szimpatikusabbá is válik protagonistánk. A karakterek a legtöbb esetben kellően összetettek, motivációikban logikusan felépítettek és Eddie Flynn még mindig nagyon szerethető főszereplő. 

Találkozunk
- arrogáns FBI nyomozóval
- tökös női zsaruval (aki ez esetben FBI ügynök)
- aranyásó feleség-féleséggel
- korrupt ügyvéddel

Akad itt aztán
- klasszikus szemfényvesztés
- sikertelen öngyilkossági kísérlet
- hamis személyazonosság

Cavanagh szerencsére úgy tudja ezeket a sablonokat keverni, hogy még helyenként indokolatlan használatukat is megbocsátjuk neki. A szerző enyhén maró humora további faktor, amely igazi élvezetté teszi az olvasást. Figyelmünk egy pillanatra sem lankadhat, mert kemény tempót diktál. A kötet rendkívül csavaros, átverések és ellenátverések követik egymást, habár itt-ott előreláthatóak egyes események. Ha egy pisztolyt látunk a színpadon, akkor az nyilvánvalóan el fog sülni, és ha egy arrogáns seggfej a nyomozó, akkor az meg fogja fenyegetni a főhőst. És ez így van jól. A tárgyalótermi vonal most kissé visszafogottabbb szerepet kap, mint a nyomozás, de a szerző mégis ebben brillírozik leginkább. nagyon élvezem az esküdtszéket és az ügyvédkedést bemutató részeket. 
Ha rangsorolnom kell, az Eskü alatt talán annyira nem jó, mint a Vádalku - előbbi egyelőre az idei favoritom -, de csak nagyon kevéssel marad el tőle. Tanúsíthatom, hogy mindenképpen roppant szórakoztató olvasmány, amely az utolsó mondatig rabul ejti az embert. Kiváló olvasmány az akciódús szórakozásra vágyó könyvmolyoknak.

A kötet fizikai kialakítása megegyezik a sorozat korábbi példányaiéval: fűzött, meglehetősen törékeny borítóval, míg színeit tekintve hozza a thrillerek manapság már "hagyományosnak" mondható vörös-fehér-fekete kombinációját. 

Értékelés:
Nyolc és fél esküdtszéki tanú a tízből.
8.5 pont

moly.hu: 96% (109 voks)
goodreads.com: 4.33 pont (10.659 szavazat)

Nincsenek megjegyzések: