2020. december 30., szerda

Kardos József hadnagy első világháborús fényképei, 6. rész - 1916. április-május

 

Kardos József hadnagy első világháborús fényképei 

6. rész: 1916. IV.-


Kardos Józsefet 1916. március végén Bukovinában hagytuk, ideje, hogy folytatódjon története. Még mintegy két bejegyzésnyi fotónk van, s az utolsó fronton töltött hónapok következnek a mai etapban. A fényképek egy része nem keltezhető biztosan, ám mivel később már nem készültek Kardosról harctéri fotók (az okokról legközelebb szólunk), ide lettek besorolva. Toporoutzba - mint említettük legutóbb - március végén kerültek az 1-es vadászok, ám április 2-án már az onnan északnyugatra 30 km-re fekvő Werenczankán (ma: Verencsanka, Ukrajna) állomásoznak, és ez nagyjából így is marad júniusig. A téli és tavaszi heves harcok után békésebb időszak következett a fronton, s volt idő alkalmanként a természet fotózására, és a helyiekkel való kapcsolatra. 

1916. április 2-án tábori misét tartottak a csapatoknak Werenczankán, melyről két felvétel készült, egy elég homályos és egy egészen jó. Mivel a Werenczanka áprilisban a Benigni-csoport mögöttes területének számított, vagy áthelyezték a vadászzászlóaljat e hadtest alárendeltségébe, vagy a térképeken jelölt úgynevezett 30. csoport (Gruppe 30.) alá tartozhatott. Ez utóbbi alighanem a 30. k.u.k. gyaloghadosztályának zömét jelenthette, mivel negyede a Hadfy-csoportban volt az első vonalban. Talán a divízió 3/4-ed része tartalékként lett hátravonva a két hadtest mögé? Mindenesetre a fotókon úgy tűnik, hogy Hadfy Imre altábornagy látható (bár mivel az arc nem figyelhető meg, előfordulhat, hogy Siegmund Benigni gyalogsági tábornok, vagy más valaki). Mivel az alább majd látható két időben korábbi fényképen biztosan Hadfy szerepel, ezért rá gondolok. 

Szöveg a kép hátoldalán: "Tábori mise Werenczankán, 1916. IV. 2."
(Ahogy eddig is a dőlt betűs részek mindig Kardos saját feliratai lesznek!)

E kép hátoldalán ugyanaz áll, de lényegesen élesebb a fotó. A forma és állás alapján én Hadfy Imre altábornagyra tippelek bal oldalt kabátban. 

A következő datált fotók április 11-ről vannak, mégpedig két hadnagyi portré. Nyilvánvaló, hogy lakótársak fotografálták le egymást. Egyikük természetesen Kardos József, a másikuk már nehezebb ügy, mivel Pick nevű tisztet nem találtam a battalion ranglistáján. A legesélyesebb jelölt így Paul Pick a császárvadászoktól (3. tiroli vadászezred), mivel más ilyen nevű hadnagyot vadászok között nem találtam 1916-ban a K.u.K. listáin. Persze az is lehet, nem vadász...

Kardos levelet ír. Werenczanka, 1916. április 11.

"Pick hadnagy. Werenczanka, 1916. IV. 11."

Április 24-én a csapatok bizonyára ismét tábori misén vettek részt, de erről nem készült (vagy maradt fenn) fénykép. Ellenben délután a fiúk láthatóan jól érezték magukat, mivel élelmiszerrel és hangszerekkel felpakolva mentek ki a tavaszi mezőre, hogy piknikkel és mulatozással ünnepeljék meg Jézus Krisztus feltámadását. A vadászok Kardos vezette csoportja (bizonyára a gépfegyveres osztag) gitárral kísért énekkel, nevetgélve élvezte a tavaszi időt. A képek hátoldalára ceruzával írt szöveg nem túl informatív, de a lényeget rögzíti: "Húsvét vasárnap délutánja. Werenczanka, 1916. IV. 23."

Kicsomagolás az ünnepi délutánhoz: éltel, ital bőven.

Vajh' mi lehetet a vidámság oka? Mármint a muzsikán és itókán kívül.

Az ünneplők csoportképe. Jól kivehetőek a szöggel kivert bakancstalpak

Áprilisból még egy kép van, melyben a hadnagy saját szállását kapta le. Az enteriőr relative kényelmes elhelyezésről tanúskodik.

"Szállásom Werenczankán. 1916. IV. 24."

Az 1-es vadászzászlóalj Kardos által vezetett Maschinengewehr-Abteilungja 1916. május 1-én csoportképet készített, amelyről ugyan Kardos és a tisztek hiányoznak, de a borocska és a gitár nem. A fényképalbum szerint a fotó Jurkoutzon készült, de a fényképen magán nincs szöveg. Ezt egy május 5-én készült kép követi, amely szintén egy szabadban elfogyasztott ebédet mutat be Zastawna (ma: Zastavna, Ukrajna) mellett.

Legénységi és altiszti csoportkép. Jurkoutz (Bukovina), 1916. május 1.

"Ebéd a szabadban. 1916. V. 5. folw. Josefowka bei Zastawna"

Május 6-ról három kép datálódik. Mindegyik szerfelett érdekes. Egyik egy öttagú csoportkép, melynek közepén egy férfiú két kitüntetéssel pózol. A hátoldali német felirat nem teljesen világos. Annyi bizonyos, hogy valami ellenőrzés (inspizierung) során készült Werenczanka és Zastawna között, és szerepel a szövegben Krobatin hadügyminiszter neve is (Kriegsmin. Krobatin). Talán a kitüntetett most kapta a minisztériumtól az egyik plecsnit? A kép szerkezete alapján elképzelhető, hiszen a fókuszban ez a személy áll. A második fotó egy álcázott géppuskaállást mutat, míg a harmadikon -amely nyilvánvalóan beállított- a sorozatlövő már légvédelmi állásban repülőgépekre "tüzel".

Csoportkép Werenczanka és Zastawna között. Kardos balról a második.

"Maszkírozott gépfegyverállás. 1916. V. 6."

A légelhárítás is a maschinengewehr-Abteilung feladata

A következő öt kép bizonyosan 1916. májusa során készült, legtöbbjük napra ismert dátummal. Ezek Kardos lakótársát, szállását és Werenczanka falut mutatják be.

E házban lakott Kardos hadnagy Pick hadnaggyal 1916. április-májusában.
A kép túloldalán ceruzával: "Werenczankai szállásom. 1916. V. 8."

A két láthatóan vidám lakótárs. Szöveg: "Lt. Pick & Lt. Kardos. Werenczanka. 1916. V. 8." 

"Cseresznyefa-virágzás Werenczankán. 1916. V. 10."

Helyi asszonyok és gyerekek népviseletben. Werenczanka, 1916. V. 13.

A géppuskás osztag egyik lovacskája, név szerint: Bubi.
"A Bubi puskás ló. Werenczanka. 1916. V. 19."

Az alábbi fotók nem köthetőek pontos naptári naphoz, ezért ide, a háborús fotók végéhez illesztem őket. 

Minden felirattól mentes kép. Valószínűleg 1914-15 vagy még nagyobb eséllyel 1915-16 telén készült. 

Kilátás a fedezékből a senki földjére. Nem túl éles, és sok fényt kapott. Az albumbeli helyzete alapján Dobronoutzban készült 1916. májusában.

Osztrák-magyar repülőgép hangárban. Talán egy Albatros B.III-as lehet. Sajnos a fotó erősen túlexponált, sokat kellett játszanom vele, hogy ennyi is látható legyen.

Szintén egy sok fényt kapott fotó. Valószínűleg egy ellátóoszlop tábori konyhája. 

Ez meg egy túl sötét fénykép. Két katona fát fűrészel.

Fa-föld fedezékek a frontvonal környékén. 

Egy rendkívül rossz fotó. Mintha a katonák egy babakocsis helyi asszony gyermekét néznék meg (vagy vizsgálják át?).

Ez viszont egyértelmű, hogy kit ábrázol a fotóra írt feliratból. Sajnos dátum nincs rajta, de Hadfy tábornok szemléli meg az 1-es jégereket, talán 1916. február-márciusában.

Hadfy Imre ekkor a róla elnevezett hadtest (vagy másként csoport) vezetője volt, amelybe a vadászok is beletartoztak. Lehet látni, hogy még hó van, ezért datálható 1916. februárjára vagy márciusára. 

Végül két Kardosról készült illetve egy hozzá küldött képeslappal zárnám a mai adagot. Az első képeslapra készült fénykép (kitöltetlen, feladatlan) bizonyosan Kardost ábrázolja már hadnagyi csillaggal. A második jobbról szinén őt ábrázolhatja (feje elfordul és túlságosan retusált, de úgy nézem ez is ő), ám mellette egy meglehetősen érdekes sapkát hordó férfi van (Kardos testvére?). A sapka nyilvánvalóan a tengerészethez vagy a folyami flottilához tartozik, de nem találtam most hirtelen hasonlót fotókon. Ha valaki segít, megköszönöm!


Kardos hadnagy, talán Werenczankai szállásán.

Ismeretlen tengerész(?) és Kardos(?).

A Kardos által 1916. május 28-án Jurkoutzban kapott képeslapot Aussigban adta fel Klein Pál 1916. május 16-án. A képeslap szövege: "Zur Erinnerung an den Anfang der Roten Kreuz-wache. Aussig, 16. Mai 1916." Klein Pálról nem tudok semmit, de világos, hogy a Vöröskeresztnél ekkor kezdett el szolgálni Aussigban, mely alkalomból küldte el a lapot. Ebből kiderül az is, hogy a május végét Kardos még mindig Bukovinában töltötte. Ez fontos adat, ugyanis egy héttel később megindult az orosz hadsereg nagy támadása az úgynevezett Bruszilov-offenzíva, s jó időre nyomát veszítjük.

Klein Pál képeslapja Aussigból. 1916. V. 16.

A képeslap hátoldala.

 Innen folytatjuk 2021-ben!

Külön köszönöm Kajon Árpádnak néhány megfigyelését, melyekkel kiegészítette illetve javította egyes képek értelmezését!

Nincsenek megjegyzések: