2011. december 22., csütörtök

Tervezett előadásaim 2012-re a Bezerédj-kastélyban

Nagyjából elkészült a jövő évre vonatkozó tervezetem, hogy milyen előadásokat tartok Ménfőcsanakon. A műsorváltoztatás jogát természetesen fenntartom. Mindenkit sok szeretettel várok, blogomon időnként az előadásokkal kapcsolatban új információk és érdekességek lesznek. 

2012. január 31. 17 óra:
nomád harcászat I. – szkíták és szarmaták




Új sorozatot kezdenénk, mely az ismert és félreismert nomád harcosok haditechnikáját és hadtörténetét ismertetné meg a közönséggel. Elsőként a történelem „mintanomádjai” a szkíták, valamint rokonaik a szarmaták lennének soron, amely magyar szempontból is érdemes, hiszen hazánk területén is élt mindkét népcsoport. Megnéznénk, hogy csakugyan pusztán lovasíjászok voltak-e a pusztán, vagy esetleg ez is csak egy sztereotípia, amely átment a köztudatba.

2012. március 27. 17 óra:
Indián háborúk a prérin


Száz éve hunyt el Karl May, a híres német regényíró, aki indiánregényeiről vált méltán világhírűvé. Előadásunkban az Egyesült Államok indiánháborúinak klasszikus korszakát futjuk át, kitérve a legnagyobb hatásúnak számító nagy sziú háborúra 1876-77-ben, illetve az apacsok szabadságharcaira.

2012. május:
A magyar nagyhatalom – Anjou-kori harcászat


2012-ben lesz 700 éve, hogy Károly Róbert csapatai döntő jelentőségű győzelmet arattak Kassa közelében. A Rozgonyi csata emlékére előadásunkban a magyar nagyhatalom harcászatát vesszük górcső alá és megtudhatjuk mi tette lehetővé a Magyar királyság XIV. századi katonai nagyságát, külön foglalkozva egyik legnagyobb uralkodónkkal, Nagy Lajossal.

2012. október:
1812 – Napóleon oroszországi hadjárata


Kétszáz éve indult el a Grand Armee, hogy meghódítsa a Napóleonnak utolsóként ellenálló kontinentális államot, Oroszországot. A hadjárat kimenetele és a nagy hadsereg pusztulása közismert. Vajon mi lehetett az oka, hogy az addig legyőzhetetlen Napóleon kudarcának? Ennek a hadjáratnak a lépéseit követjük nyomon előadásunkban, nem elfelejtve, hogy Napóleont az osztrák császár csapatai is támogatták, közöttük magyar katonákkal.

2012. november:
Meghökkentő ókori csodák


Különleges előadásunkban az ókori világ olyan emlékeit mutatjuk be, amely nem tartozik ugyan a hivatalos hét világcsoda közé, de megdöbbentik az embert, hiszen olyan arcát mutatják be a 2000 évvel ezelőtti világnak, amelyekre álmunkban sem gondolnánk. Lesz itt óriás luxushajó, mesterséges kikötő, elképesztő katonai védművek, de olyan egyszerű használati tárgyak is, mint Nero császár törhetetlen üvegje, smaragdból készült „szemüveg” vagy a konyhában nélkülözhetetlen gyorsforraló…  

Nincsenek megjegyzések: