2014. április 19., szombat

Az „Atlantis” segédcirkáló hajónaplójából II.


A "16-os számú hajó" az „Atlantis” naplójából II. - Áttörés

Legutóbb az Atlantis segédcirkálóval 1940. április 3-án találkoztunk, mikor megindult az U-37 tengeralattjáró kíséretében, hogy Izland környékén áttörjön a szövetségesek tengeri blokádján és kijusson az Atlanti-óceánra, hogy ott pusztíthassa annak kereskedelmi hajóit. Ma nem ugrunk nagyot, hiszen másnap folytatjuk a hajó útját a hideg és viharos tengeren.

Az Atlantis (www.bismarck-class.dk)

1940. április 4. csüt.

A szél 1-2-esre csökkent, a tengeráramlás 1-2-es, a hőmérséklet -1.5°C, világos, tiszta ég, a látótávolság 30 mérföld.
Az ellenőrzés során kiderült, hogy a legtöbb esetben az álcázás jól helytállt (kivéve a gyengén rögzített 2 cm-es légvédelmi löveg kamuflázsát) az elmúlt napok viharos tengerén. Kihajózás során az álcázást állandóan szem előtt kell tartani, mert heves hánykolódás esetén a tenger mossa a fedélzetet.

12:00
[Pozíciónk:] Északi szélesség: 68° 27´; nyugati hosszúság: 1° 5´. Napi megtett távolság 324 mérföld.

18:20
[Pozíciónk:] Északi szélesség: 68°; nyugati hosszúság: 5°.
Megláttuk az U-37-et a hajó bal oldalán. A tengeralattjáró kiszámított sebessége - 7 csomó, időnként 10 csomó - hibás lehet. Az U-Boot 10:00-kor ért pozícióba, már majdnem feladtuk a reményt, hogy találkozunk vele.

19:00
Északi vizeken. Megkezdődött a csónakra [=tengeralattjáró] 25 tonna fűtőolaj és 600 kilogramm kenőolaj átszállítása. (Befejezve április 4-én, aláírva: Rogge kapitánya). Egy megbeszélés az áttörés második felében a „Déli út”-at vázolta fel Izlandtól délre, [mivel] a Dán-szoros[1]járhatatlan. Az U-37 a következő utasításokat adta: 
A „16-os hajó” április 5-én érje el az északi szélesség 70°, nyugati hosszúság 15° koordinátát, hogy megtudja hol húzódik a jéghatár, onnan ő fogja irányítani a „Holdri Ho” (HH) [nevű] találkozót az északi szélesség 68°, nyugati hosszúság 15°-os ponton és kapcsolatot létesít az U-37-tel. Abban az esetben a HH randevúpontnál jéghegyveszély van, az U-37 folytatja útját délnek a nyugati 15° mentén, és a már jégmentes területen várja meg a hajó érkezését (valószínűleg 18:00-kor). A tengeralattjáró a HH-n április 7-én 02:00-ig fog várakozni. A döntést, hogy az északi vagy a déli utat kell választani, ezen a módon lehet eldönteni. Ha a hajó nem jelenik meg [időben], akkor a tengeralattjáró úgy folytatja az útját, hogy április 7-én 20:00-kor a északi szélesség  65°, nyugati hosszúság 12°-on lesz (Westward Ho randevúpont). Ha a „16-os hajó” nem érkezik meg április 8. 22:00 előtt a „Westward Ho”-ra, akkor az U-37 felszabadul és jelentést tesz a Nyugati Tengerészeti Főparancsnokságnak [Marinegruppenkommando West] a rádióutasításoknak megfelelően. 
A fő ok, amiért annyi figyelmet kell szentelnünk az alternatív „déli” útnak, egy jelentés, amely április 3-án 22:35-kor kelt a jégzajlásról: „A sodródó jég határa északi szélesség 68° 30´, nyugati hosszúság 19° 10´, erős jégzajlás Izlandtól északra, [de] járőrök még nem erősítették meg.”

A következő rádióüzenet érkezett a Nyugati Főparancsnokságtól április 4-én 21:49-kor a kapitányi megbeszélések alatt: „Jelentés az északi szélesség 66°42´, nyugati hosszúság 24°40´-ről: enyhe északkeleti szél, jó látási viszonyok. A jéghegyzóna határa nagyjából: É 68°48´, Ny 25°20´- É 67°12´, Ny 24°10´ - É 67°30´, Ny 23°10´. A jéghelyzet lehetővé teszi az áthaladást Izlandtól északra, még éjszaka is.”

Ezután az eredeti terv első részét, hogy észak felé vizsgáljuk ki a jéghelyzetet, elvetették. Az a döntés született, hogy a Dán-szoros 50 mérföld széles jégmentes folyosóján haladjunk tovább a Horn-foktól[2] északra, a tengeralattjáró kíséretében. Arra törekszünk majd, hogy a jéghegy-határhoz minél közelebb haladjunk el, kihasználva, hogy ott várható a legnagyobb köd. Az „Észak” út másik előnye az, hogy kihasználhatjuk az Izlandtól északra fújó erős északkeleti szelet, míg a szigettől délre délnyugati széllel kellett volna számolni. A tengeralattjáró nem olyan messze lesz ezentúl a hajótól, mint korábban, hanem közvetlen közelben, amennyire csak lehetséges (a felszínen); a  hajó oldalán, hogy távolról ne látszódjon. A parancsnokok véleménye szerint sokkal fontosabb, hogy az Izland mellett vezető út során a tengeralattjáró közel legyen hozzánk az áttörés utánig, ahelyett, hogy a Nyugati főparancsnokság utasításainak megfelelően elengednék a hajót „ha a helyzet megengedi április 6-án délig”. Mivel északkelet felől közeledünk a Dán-szoroshoz, nem fogjuk elérni április 5-én este előtt, a hajó a leggazdaságosabb 10 csomós sebességgel halad, irány 278 fok.

Egész nap nem észleltünk semmit.

24:00           
Változó szél, ereje 1-2; hullámzás 1-es; havazás, köd; a hőmérséklet 1°C, a szél lassan 3-as erősségűre élénkül.

1940. április 5. péntek

00:30-kor rádióüzenet érkezett: „a sodródó jég határa É 68°30´, Ny 19°10´, erős jéghegysodródás Izlandtól északra, eddig egyetlen járőr észlelte, pozícióm É 67°12´, Ny 21°50´. Vonóhálós halászhajó.[3]

12:00
[Pozíciónk:] Északi szélesség: 68°07´, nyugati hosszúság: 10°0´
A jelenleg uralkodó időjárási körülmények között a legjobb a lehető legrövidebb úton és a legrövidebb időn belül áthaladni a Dán-szoroson, 12:07-kor a sebességet 14 csomóra növeltük, az irány 270 fok. Az időjárási körülmények a következőképpen foglalhatóak össze: A Skandináviában uralkodó magas nyomású levegő nyugat felé terjed, így az ottani időjárási körülmények délnyugat felé terjednek. Ez különösen kedvez a Dán-szoroson való áthaladásnak. Ha tiszta időben érjük el április 6-án az Északi sarkkör szélességét, az a szándékom, hogy várunk és alkonyat után haladunk át a Dán-szoroson. Ha ugyanazon időjárási körülmények lesznek április 6-án délelőtt, mint április 5-én, akkor a nap folyamán áthatolunk a Dán-szoroson. Ez tűnik a jobb a tervnek, abból a szempontból is, hogy ha felfedeznek minket, akkor következő éjszaka módunk nyílik a menekülésre. Ettől eltekintve is könnyebb az átkelés a szoroson nappal, hiszen a jéghatár szélén kell haladnunk, és ha sodródó jéggel találkozunk, vissza tudunk húzódni.

D.u.
Erősödő észak-északkeleti szél, 5-6-os; a hullámzás 3-as; derült égbolt. Dán-szoros. 

Éjszaka, 22:50
Északkeleti szél, hullámzás 3-as.
Gyakoroltuk az álcázás leszedését 14:00 és 15:00 között, a tengeralattjáró néhány hasznos kritikai megjegyzést tett. Először észleltünk finom jégfátyolt É 68°20´, Ny 16°10´-nél. A víz hőmérsékletét óránként ellenőriztük, április 5-én 09:00-kor 1°C volt, 11:00-kor -2.5°C. A nap folyamán -0.5°C és -1.4°C között változott. 

április 5. 24:00
[Az időjárás] változatlan.
[Pozíció:] É 68°20´, Ny 16°53´.

1940. április 6. szombat

01:00-kor megváltoztattuk az irányt 254 fokra, miután nagy területen darabos jéglemez-mezővel találkoztunk (nagyjából akkora lemezdarabok, mint egy medúza), nem szeretném, ha éjszaka túl közel kerülnénk a vastag és nagy jégtáblákhoz.

06:00
A víz hőmérséklete 0°C, a levegőé -6.8C°.

08:00
Északkeleti 8-as erejű szél; a tenger hullámzása 5-ös; felhős égbolt; a levegő hőmérséklete -7.6°C, a vízé -0.2°C.
Az erős élénk szél jelentős jegesedési problémákat okoz a tengeralattjáró számára, mivel a szellőztető cső jeges, és emiatt ütközési veszély esetén nincs lehetőség azonnali lemerülésre. A szokásos időhöz képest jelentős késésekkel kaptuk a fontos időjárási jelentéseket Izlandról, mivel Berlin nem ad izlandi jelentéseket. Ez bizonyítja, hogy ilyen kritikus helyzetekben a szokásos frekvenciákon kívül más időjárási adásokat is figyelni kell. Egy 11:00-kor elfogott jelentés megemlíti, hogy az alacsonynyomású front éle Izlandtól délre van, Izland északi partján a szélerősség 8-as[4] és hófúvás van. A hajó gyakorlatilag kiért a rossz látási viszonyok szakaszáról. Mivel ezek az időjárási körülmények kedveznek az Északi-foknál[5] lévő folyosónak, megpróbáljuk megközelíteni a jéghatárt, ami kicsit északabbra van, mint azt a vonóhálós halászhajó jelentette. Ott kihasználjuk a kézikönyvek szerint a jég határán képződő ködöt és párát, és folytatjuk az utat délnyugat felé. Ezért: 12:21-kor irányt váltottunk 260°-ra. A következő kérdéseket tettük fel a tengeralattjárónak:
1. Mi a siker esélye egy támadásnak ilyen viharos tengeren?
2. Akarja-e folytatni a hajóval az utat a jégmező határára?
Válaszok:
1. Bármilyen esetben kész támadni.
2. Igen.

12:00
[Pozíció:] Északi szélesség: 67°35´, nyugati hosszúság: 22°42´.

15:00
[Pozíció:] Északi szélesség: 67°24´, nyugati hosszúság: 24°00´.
A víz hőmérséklete -1.0°C-ról -1.8°C-ra süllyedt. A szél északkeleti 7-9-es; hullámzás 5-ös; felhős égbolt; hőmérséklet -8.2°C. A láthatóság 3 mérföld.
Elértük a jég határát. Csak nagyon enyhe köd van a jégnél. A láthatóság a jéghatárnál 5 mérföld. A jégtakaró élesen kivehető, amely finom jégből és nagy elszórt kemény tömbökből, kék jégből és távolabb jéghegyekből áll. A jég határ 230° irányban fut, kis öblökkel.
A Dán-szoroson való áthaladás feljegyzésre érdemes fő pontjai a következők: Nem szabad alábecsülni a folyosó megközelítésére szánt időt a hazai vizekről az Atlanti-óceánon át, az időjárás több napot késést is okozhat. Az időjárás-jelentések fontossága a folyosón a legnagyobb. A vonóhálós halászhajók Dán-szorosba küldése hasznosnak bizonyult, de emlékeztetni kell őket majd, hogy az üzenetküldést a minimumra csökkentsék. Ebben a helyzetben ugyanazokat az üzeneteket naponta megismételtük, [holott] elég lett volna egyszer vagy kétszer jelenteni, ha változás van. A legnagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a jelentések egyértelműek legyenek. A kapott üzenetekben „erős sodródó jégről Izlandtól északra” és „a sodródó jég határa XY fok” állt. Ez bizonytalanságban hagy azzal kapcsolatban, hogy lehet-e találkozni nagyobb sodródó jéggel a jéghatártól délre. Egy felderítő atlanti-óceáni repülőgép felbecsülhetetlen értékkel bírna.

Egész nap nem láttunk semmit.

A tengeralattjáró felbukkant röviddel szürkület előtt, mikor nyilvánvalóvá lett számára, hogy tovább lent maradni veszélyes, és beszámolt róla miután felemelkedett. Valóban voltak kritikus pillanatok a művelet során. Hajónk a közelben maradt, mert először úgy tűnt, hogy nem tud megfordulni az erősen hullámzó tengeren. Az U-boot-tal a következő üzeneteket váltottuk le Morze-lámpával:
-A tengeralattjáróról: „A fegyverzetem már nem működik.” és kevéssel később: „Dülöngélünk, a víz bejön a parancsnoki torony nyílásán.”
-A tengeralattjárónak: „Fogadja köszönetünket az eddigiekért, üdvözlet az otthoniaknak!”
-A tengeralattjáróról: „Sok szerencsét és biztonságos hazatérést!”[6]

A hajó élesen haladt a megállapított jéghatáron, az északi szélesség 66°, nyugati hosszúság 27°-án, ahol a jéghatár elkanyarodik nyugatra. Ez az a pont, ahol el tudjuk kerülni a nagyobb jégtáblákat és gleccserekről leszakadó kisebb jéghegyeket, amelyeket maga előtt sodor a szél.

19:45
[Pozíció:] Északi szélesség: 66º36'; nyugati hosszúság: 25º40'.

A hajó körülbelül 24:00-kor belépett a Golf-áramlatba. A víz hőmérséklete gyorsan emelkedett +5-6ºC-ra. Sűrű meleg pára van a víz felszínén, a víz hőmérséklete -1 és +6ºC között változik.

A "16-os számú hajó" hozzávetőleges útja az északi vizeken.

Jegyzetek:

[1] A Dán- vagy Grönlandi-szoros Izland és Grönland között található, jéghegyek miatt gyakran járhatatlanná, de legalábbis veszélyessé válik.
[2] Itt gondolom  Izland egyik északi pontjáról, a Hornbjarg fokról van szó.
[3] A németek álcázott meteorológiai hajókat küldtek az északi vizekre, hogy segítség a hadihajóik ottani közlekedését, ezek egyike jelentett.
[4] A szélerősséget a Beaufort-skála szerint adják meg, ahol: 0 = szélcsend, 1= leheletszerű, 2 = szellő, 3 = gyenge, 4 = mérsékelt, 5 = élénk, 6 = erős, 7 = igen erős, 8 = viharos, 9 = vihar, 10 = erős vihar, 11 = heves vihar, 12-17 = orkán. Jelen esetben a 8-as mintegy 62-74 km/h-s szelet jelent. 
[5] Izland egyik tengerbe nyúló északi hegyfoka.
[6] Az U-37 hazatérésében az is szerepet játszhatott, hogy április 3-tól Németország megkezdte a Norvégia megszállásához vezető Weserübung hadműveletet. Április 7-i jelentés szerint az U-37-nek Narvik elé kellett volna április 9-én megérkezni, de erről lekésett az időjárási körülmények miatt.  

Nincsenek megjegyzések: