2020. július 27., hétfő

Kardos József hadnagy első világháborús fényképei, 2. rész


Kardos József hadnagy első világháborús fényképei 

2. rész: 1915. I-V.

A front állása az Erdős-Kárpátoknál, 1915. április közepén
(Österreich-Ungarns Letzter Krieg 1914-1918 II. Beliagen. Beilage 11. részlet.)


Folytatom a Kardos József első világháborús fotóalbumaiban található fényképek közlését (az első rész: ide kattintva olvasható!), mely során ezúttal már a háborúba vonulunk hősünkkel. Kardos novemberi sebesülése után a csehországi Tabor kórházába került, majd gyógyulását követően a fényképalbum szerint az Elba folyó melletti Aussigba (ma: Ústi nad Labem) került. A Szudétavidéken elterülő, akkoriban szinte teljesen németek lakta városban a fényképek alapján kellemes időt tölthetett 1915. februárjában, innen küldött fotókat kedvesének, a bababuskának becízett Könnyű Katónak Budapestre február 19-én. A pihenés valamikor február végén érhetett véget, mikor Kardos zászlós vonatra szállt az 1. vadászzászlóalj 7. menetszázadával és ismét a keleti frontra került. 


Könnyű Kató fotója, hátoldalán a felirat:
"Aussig, 1915. II. 19. Józsi"

Szintén Könnyű Kata "úrleány"
Nincs datálva, az aussigi fotók között volt, 1915. február

Piknik, vagy valami hasonló
Felírat nélküli fotó, Aussighoz besorolva, 1915. február

Kardos hadapród babuskája
Hátoldalán: "Babuskámnak, Józsi. 1915. II. 19. Aussig"

Családi(?) fotó
Erősen kérdőjelesen teszem ide, nem lehetetlen, hogy valójában 1918-as kép,
de az aussigi csoportban volt

A frontra induló 1-es vadászok tisztikara
Hátoldalán: "A február végén az északi harctérre induló 1. vadászzászlóalj 7-ik menetszázadának "vezérkara" hódolata jeléül. Kiss Katámnak: Józsi zászlós"

Hóesésben hómezőn, alighanem már az orosz fronton
Felirat nélküli fénykép a frontra induló kép mellett az albumban, 1915 II-III.

1915. áprilisáig nincsenek információim Kardos állomáshelyéről, és az átnézett szakkönyvek sem adtak támpontot az 1. vadászzászlóalj alkalmazásának helyről, amely valószínűleg már ekkor is a Kárpátok között védekezett. Annyi bizonyos, hogy április 22-én Korolówkánál állomásoztak, ahol megszemlélte állásaikat Franz Schreitter Ritter von Schwarzenfeld altábornagy, a 36. gyaloghadosztály parancsnoka, Eugen von Luxardo ezredes, dandárparancsnok és egy meg nem nevezett tüzér alezredes társaságában. A fotókból betekintést kapunk az április közepén az Erdős-Kárpátok térségében védekező Pflanzer-Baltin-féle csoport védelmi állásaiba, amely a Magyarország felé vezető völgyeket hivatott lezárni a muszkák elől. Az alábbi öt fotó érdekessége, hogy mindegyik 2-2 példányban található meg a gyűjteményben. A hátoldalon lévő feliratok alapján egyértelmű számomra, hogy egy példányt Kardos a barátnőjének küldött haza (magyar felirat), egyet pedig magának tartott meg (néha a magyar mellett katonai német szöveggel). Mindegyikhez mindkét szöveget közlöm a kép alatt, már ahol van.

Kardos fedezéke Korolówkánál, 1915. április 20. körül
Hátoldalán a szöveg: "Villa Kató, korolowkai fedezékem."

Az 1. vadászzászlóalj állása, Korolówka, 1915. IV. 20.
Hátoldalán: "Állásaink Korolowka előtt, IV. 20. 1915 (szakaszom munkája!!)"

Borotválkozás a fronton, Korolówka, 1915- április 20. körül
Felirat: "Toilette a lövészárokban (Korolowká-nál)"

Előkelő vendégek az 1-es vadászok lövészárkaiban, Korolówka, 1915. április 22.
1. felirat: "Balról jobbra: Schreiter (sic!) altábornagy, divisió parancsnok, Luscardó (sic!) ezredes Brigad parancsnok, alezredes a tüzérségtől."
2. felirat: "Balról jobbra: feldmarschallltnt Schrieter (sic!), div., oberst Luscardó (60. I.R.) Brigadier, oberstltnt vom Artillerie. Schreitter von Schwarzenfeld"

A hadosztályparancsnok megszemléli az állásokat. Korolówka, 1915. IV, 22.
1. felirat: "Ülő alak: Őexcellenciája Schreiter (sic!) Divisió parancsnok (fekvéve a Stellungból)"
2. felirat: "Divisionar: I. G.(?) Feldmarschallleutnant Schreiter (sitz und) Oberst: Luscardó vom 60 I.R., Oberstleutnant vom Artillerie. IV. 22. (felvéve a fedezékemből)"

A következő négy fényképből álló csoport a Kárpátokból Galícia felé folyó Bisztrica völgyeiben készült. 1915. áprilisának elején a keleti front legdélibb szakaszát védő Pflanzer-Baltin csoport (később ez lesz a 7. hadsereg) súlyos elhárító harcokat vívott, nehogy az oroszok kijussanak az Alföldre, de április végére az erőviszonyok lassan átalakultak a keleti frontra átcsoportosított német erőknek köszönhetően, s elkezdődtek a központi hatalmak májusi nagy ellentámadásának előkészületei. Kardos az Erdős-Kárpátokban, a Bisztrica folyó völgyében tartózkodott április utolsó hete során. Április 25-én Nadwórnánál (ma: Nadvirna), 27-én Pasiecnánál (ma: Pasicsna), 28-án Zielonánál (ma: Zelena) fotózott. Van itt szétlőtt épület, ételosztás, hegymászás, remek életképek egy zászlóalj életéből. Különleges egy hármas temető fotója, ahol külön kereszt alá temették az osztrák-magyar katonák, a és az oroszok halottjait, sőt egy lengyel légionistának külön keresztet készítettek. Ezekből is 2-2 példányt találtam.

Szétlőtt ház Nadwórnában, 1915. április 25.
1. "Egy ház maradványa az orosz invázió után Nadwornában"
2. "Egy ház maradványa Nadwornában, IV. 25."

Megpihennek a menetben elfáradt katonák, Pasiecna, 1915. IV. 27.
Hátoldalán: "Pihenő, Pasiecna"

Ételosztás a vadászoknak. Pasiecna, 1915. IV. 27.
"Manage-kiosztás Pasiecna-ban, IV. 27."

Tömegsírok Zielonában, 1915. IV. 28.
"Tömegsírok Zieolnában, IV. 28. A baloldali nagy kereszt alatt egy legionista, a jobboldali kis keresztek alatt oroszok, s a középső nagy kereszt alatt mieink nyugszanak."

A zászlóaljat április végén nyugat-északnyugat felé tolták el, a seregcsoport bal szárnya felé. Előbb átkelt a Bisztrica egy másik völgyébe, Hutához, majd tovább vonult a Lomnica folyó völgyébe. Ez az átcsoportosítás nyilván összefüggésben volt a május 2-án Gorlicénél meginduló nagy támadással, mely során a német és osztrák-magyar seregek áttörték az oroszok vonalát, s hamarosan egész Lengyelország a kezükre került. Ezt a hadműveletet a Kárpátok felől a Pflanzer-Baltin tábornok vezette seregcsoportnak is támogatni kellett, súllyal a bal szárnyán. 

Hegynek fel! Huta, 1915. május(?)
"Hegymászás Huta és Podlüte(?) között"

Bistrica-völgy, 1915. április-május

Erdős-Kárpátok. 1915. április-május

Rudolf trónörökös vadászháza a Lomnica-völgybe, 1915. május 2.
1. kép hátoldalán: "Rudolf trónöröks vadászháza a Lomnica völgyben (Podlüte), hol az 1-es vadász Baon tisztikara volt május első napjaiban beszállásolva."
2. kép hátán: "Rudolf trónörökös vadászháza a Lomnica-völgyben (Podlüte-ban), (az 1-es Jaegerbaon tiszti szállása) V. 2."

"Munitió szállítás a Lomnica völgyében, V. 2."

Vadászok az Erdős-Kárpátokban, 1915. május

Nem tudni pontosan mi okból, de májusban Kardos József hazatérhetett Budapestre. Egyik képen bottal fotózták, így gyanús volt, hogy esetleg megsebesülhetett, de erre nem találtam utalás a veszteséglistákon. Az sem kizárt, hogy szabadságon volt otthon, Budapesten, mielőtt 1915 őszén ismét Csehországba került Theresienstadtba. A fényképek alapján 1915 májusában Taracközben szállt vonatra, s utazhatott haza Katójához. 

Ismeretlen híd, felirat nélkül. A galíciai képek között volt, de lehet, hogy nem ide tartozik. 

Kardos bottal egy vasútállomáson, úton Budapest felé. Taracköz(?), 1915. május

Hazafele tartók csoportképe. Kardos József zászlós zsebre tett kezekkel, sapka nélkül. Taracköz, 1915. május

Innen folytatjuk majd hamarosan! 


Nincsenek megjegyzések: