2013. június 23., vasárnap

Top Tengeri ütközetek filmekben

A legjobb öt tengeri csata filmekben

Meglepődve vettem észre, milyen nehezen sikerült összegyűjtenem tengeri csatajeleneteket filmekből. Ennek oka elsősorban, hogy a régi korokat kedvelem, így a II. világháborús filmekért nem vagyok oda, túlságosan tájékozott sem vagyok ezekben. Ilyenből pedig szép számmal készültek monumentális alkotások, főleg az 50-es 60-as években, amikor még rengeteg hajó állt a rendezők rendelkezésére, amit kiszuperáltak a flottából. Az amerikaiak a Csendes-óceáni hadjárat szinte minden csatáját (Jáva-tengeri, Midway, Leyte-öböl) megfilmesítették akkoriban, vagy valamivel később. Ezek zömmel amúgy is a légi háborúkhoz tartoznak inkább. Másfelől valami oknál fogva a filmkészítőket a tengeralattjárók sötét hangulata jobban vonzotta, nem véletlenül születtek olyan remek alkotások a témában, mint a Vadászat a Vörös októberre, vagy a Das Boot. De a tengeri csata kritériumait ezek sem elégítik ki. Igazi tengeri hajókkal vívott összecsapásokat kerestem.
Szóval nem volt könnyű dolgom. 

5. Kleopátra

Ez az 1999-ben készült minisorozat sokkal inkább a valóban királynőhöz méltó Leonor Valera (Pofa be!, Penge 2., az új Dallas sorozat) miatt lesz emlékezetes, mintsem a csatajelenetei miatt, de azért listánk végére felfért. Az ütközet eléggé leegyszerűsített, a hajók egy fokkal sem szebbek, mint a jóval korábbi Ben Hur hajói (sőt...), és meglehetősen vérszegény az egész. A hadihajók tök egyformák, festetlenek, s nem számít, hogy a történelemkönyvek szerint Antonius és Kleopátra hajói jóval nehezebb hét-, sőt tízevezősoros monstrumok voltak. Maga a filmsorozat egy jó közepes produkció.

A csatajelenet 2:08:00-tól nagyjából.

4. Kapitány és katona

A Kapitány és katona egy 2003-as hajós film, amelyben a zseniális Russell Crow játszik és egy egész kellemes alkotás a maga módján. Nagy összecsapás nincsen a történet során, viszont a két hadihajó küzdelmét szépen hozta, tele feszültséggel és sokkal reálisabb pusztítással, mint mondjuk a Karib-tenger kalózainak alábbi jelenetében. Az egész film megér egy estét, úgyhogy érdemes megtekinteni azoknak, akik szeretik a kosztümös történelmi kalandokat.


3. A Karib-tenger kalózai

A filmhez (a bejátszás itt a Világ végén c. részből van) aligha kell bármi bevezetőt írni, és a lassan végtelen sztorivá bővülő eredeti trilógia is tele van jobbnál jobb csatajelenetekkel, igaz egyik sem egy klasszikus tengeri csata. Itt most a végső leszámolást választottam be a listába, ahol a Fekete Göngy és a Bolygó hollandi szanaszét lövi az egyértelműen Nelson  trafalgári zászlóshajójáról, a  HMS Victoryról mintázott angol csatahajót. A pusztítás a látványra többet adott, mint a realitásra, az ágyúgolyók széttépik a támadott bárkát, a végén pedig egy Hiroshimát megszégyenítő robbanást kapunk.


2. Ben Hur

A Ben Hur a filmtörténet igazi klasszikusa, 11 Oscar bácsit gyűjtött be akkor, amikor még kettőt nyerni is csoda volt. Látványos, szuperprodukció volt a maga korában, amely ma is megállja a helyét. Annak ellenére, hogy 54 éves alkotás, ma sem tudok jobban megkoreografált ókori tengeri összecsapást találni. Igaz a mezőny nem túl erős. Összefoglalva ez egy nagyon-nagyon jól összerakott jelenet, amely legalább olyan jó, mint a legendás kocsiversenyes rész.


1. Elizabeth: Az aranykor

A film nem rossz, bár történelmi hibákban meglehetősen gazdag. Sem a közönség, sem a kritikusok nem  jutalmazták, tulajdonképpen bukás volt az 55 millió dollárból készült mozi. Ellenben meg kell állapítani, hogy a csatajelenetek kifejezetten jók, látványosak. Nagyon tetszett a katolikus spanyol győzhetetlen armada bemutatása, fedélzetén az imádkozó papokkal és főleg az, hogy kiválóan adta vissza azt a harcmódot, amit a történészek vallanak. A spanyol flotta félhold alakú tömbje, az angol hajók rajtaütésszerű ágyúzásai hatásosak, a tűzhajók és a vihar rombolásai is a helyükön vannak. Én azért az egész filmet is javaslom, egyáltalán nem rossz.




Nincsenek megjegyzések: