2011. november 12., szombat

Egyszer egy Bezerédj-kastélyban tartott előadásán Varga Tibor jogtörténész azt mondta, hogy az ember kedvenc évszaka a korával együtt változik és igaza van. Gyerekként a nyár volt a libling, aztán később a tavasz és mostanra egészen megszerettem az őszt meg a telet. Egyrészt azért mert szemét vagyok és nyáron az iskolában mindenki szünetel szinte, csak mi könyvtárosok nem, így jó látni amikor ősszel nem csak mi "szenvedünk". Emellett az ősz szépsége is hozzájárul ehhez, kevés olyan kellemes dolgot találni mint egy séta jó időben a tarka fák alatt. Készítettem pár fotót a kastély környékén, illusztrálandó milyen ilyenkor felénk. Szó se róla, sokkal jobb ilyen helyen dolgozni, mint egy betondzsungelben épült iskolában...








Persze munka is akad a nézelődés mellett. Elkészült az iskolaújság új száma, szerintem nem lett rossz. Olvashattok benne nyári élményekről, franciaországi és hollandiai utazásról (utóbbit egykori diákunk, Horváth Petra írta), vannak benne rejtvények, fejtörők és a Cinikus Cini után egy második képregény is szárba szökkent, Szabó Veronika ceruzájából. Várjuk mindenki anyagait a karácsonyi szám elkészítéséhez! 
Az új könyvek érkezése a könyvtárba folyamatban, erről mindig itt találhattok felvilágosítást: honlap

Rendezvényekkel is vártuk-várjuk a szórakozni-kulturálódni vágyókat:
  Szerdán megtörtént a Galgóczi emlékszoba ideiglenes kiállításának megnyitója (fotók: itt), amely nagyon jól sikeredett, tényleg érdemes elmélyedni a most hozzáférhetővé tett Galgóczi anyagokhoz, akadnak köztük igencsak érdekesek. Juhász Tibor az emlékszoba kezelője mindenkit szeretettel vár és sztorikat is biztosan mesél minden kiállított tárgyhoz és irathoz.
  Volt könyvbemutató is, még 3-án, amikor Ménfőcsanak egykori leventéi mutatták be kötetüket, amelyben a II. világháborút követő belgiumi hadifogságuk történetét írták meg dokumentumokkal megspékelve (Fotók!).
  Tegnap tartottuk a kastély új kiállításának megnyitóját (fotók), amely a grafikák világát nyitja meg a látogatók felé. Különösen érdekes könyvtári szempontból, hiszen az előtérben ex librisek vannak. A megnyitón Kincses Dóra zongorázott, az énekkar (amint Rita néni rábólint, közzé teszem a készült felvételt), valamint Győri Kata énekelt, köszönjük nektek!
  

Jövő héten én lépek porondra Varázslatos ókor című előadásommal a Bezerédj-kastély II-es termében, minden érdeklődőt sok szeretettel és fortyogó üsttel várok. :D Megnézzük milyen volt egy apasági "DNS" vizsgálat az antik világban, érintkezünk a szellemvilággal, átkozódunk és bosszút esküszünk. Itt a blogomon lehet szavazni még, hogy mi legyen az elsődlegesen cincált téma az előadáson. A szavazók között ingyenes belépőket sorsolok ki az előadásra... Az előadás egyébként is ingyenes! :D


Éppen jelenleg is zajlanak a Győri Könyvszalon rendezvényei, a Győri Nemzeti Színház tele könyvesstandokkal és írókkal-költőkkel. Néhányat kiemelnék, amelyek nekem tetszenek:
Szombat délután 15 órakor Kepes Abdrással beszélget Werner Krisztina újságíró, majd 18 órakor a nagyon tehetséges és bátor tudósító jön, Al Ghaoui Hesna, akivel szintén a Kisfaludy teremben lehet találkozni. Hesnára annak idején a Gázából és a közel-keletről készített riport és intejú-filmjei kapcsán figyeltek film, valóban nagyon klassz dolgokat csinál. A fiatal leányzó most jelent meg új könyve a Háborúk földjén, amely ha csak fele olyan jó, mint a korábbi írásai és filmjei, már akkor megéri megvenni. A vele való beszélgetés sem okoz csalódást senkinek, ebben biztos vagyok. Remélem valamikor a nem túl távoli jövőben majd a Bezerédj-kastélyban is vendégül láthatjuk, de ez csak terv egyelőre.
Vasárnap Nógrádi Gábor mutatja be Papa, ne már! című új kötetét. Maga a szerző nálam elvágta magát a kötelezők újramesélve eretnek ötletével, de hátha valakinél nem. A könyv ettől még lehet jó is. Estébe fordulva 18 órakor Dömdödöm címmel műsorral emlékezik Lázár Ervinre a Sebő együttes és Vathy Zsuzsa.

Jó szórakozást!

  

Nincsenek megjegyzések: