2011. augusztus 30., kedd

Háborúk, amelyek tényleg nevezetesek...

Azt tartják a bölcsek, hogy a háború első áldozata mindig az igazság. Lehet, de a második gyakran az irodalom és az anyanyelv. A következőkben csak röviden felsorolnék néhány olyan harci eseményt, amely inkább a nevével, semmint a csatáival kelt feltünést.

A hód háború
Nem, nem a hódok üzentek hadat egymásnak vagy az emberiségnek, pusztán róluk neveztek el háborút, hisz annak idején a hódprém komoly értéknek számított. Gumi híján a hódbőr volt a legmenőbb eső elleni ruha (Görgey Artúr is ilyet viselt 1848-49-es hadjáratai során) egészen a gumi vulkanizálásának bevezetéséig. Szóval eme rágcsálók miatt vívtak 61 évig (1640-1701) háborút az irokéz törzsek (angol-holland támogatással) a franciák és az algonkin indiánok ellen a Nagy-tavak vidékén. Az indián háborúk nevei amúgy is szórakoztatóak: ott a Tuszkaróra háború,amely nevét a Tuszkaróra törzsről és nem túszként felhasznált Rolexekről kapta, vagy a Fox-háború, amelyet nem a tévécsatorna és nem Mulder FBI ügynök vívott meg, hanem az azonos nevű bennszülött nemzettség.

De ha már az állatokról neveztek elegy véres konfliktus, illő, hogy a növények is hasonló megtisztelő feladatot lássanak el és lőn a:

Narancsok háborúja (spanyolul Guerra de las Naranjas és franciául:Guerra des Oranges)
Bár a Lepantói nagy tengeri csatában szól a fáma arról, hogy a törökök kézigránátjuk fogytán naranccsal hajigálták meg a keresztényeket, de itt nem erről van szó. Pusztán a háború színhelye adta a nevet, hiszen a harcok Portugália és Spanyolország határán indultak, mikor Napóleon (és parancsa révén az akkor vele szövetséges spanyolok) fel akarták számolni a kis királyságot amely Nagy Britannia szövetségese volt.


Kétségtelenül bugyuta neve van a következő háborúnak, de viccessége inkább időtartamából fakad, ez a :

335 (igen háromszázharmincöt) éves háború
 A háború Hollandia és Scilly szigete között zajlott le 1651 és 1986 között… Most ha valaki azt mondja, hogy utóbbi, mint ország nem is létezik, akkor igazat kell adni neki. Viszont nem is igazán létezett, pusztán az Angol polgárháború idején egy royalista admirális elfoglalta a szigetet, aminek aztán a parlamentet támogató Hollandia hadat üzent… A szigetet aztán a parlamenti flotta gyorsan visszaszerezte, de a hadüzenet érvényben maradt és csak 1986-ban zárta le hivatalos békekötés. Diplomaták…

Jenkins-füle háború (War of Jenkins’ Ear)

An angol és a spanyol korona között 1739-ben kirobbant háború nevét egy angol kereskedelmi hajó kapitányáról kapta, akinek fülét a spanyol hatóságok állítólag levágták, miután a spanyol hajók elfoglalták a hajóját. Robert Jenkins pedig fülét bemutatva az angol Parlament képviselői előtt okot/indítékot szolgáltatott a háborúra. Hogy a története igaz volt-e az egy más kérdés, a spanyoloknak nincs szerencséjük háborús indítóokoknál, lásd a Maine cirkáló incidensét 1898-ben…

A Whiskey-felkelés/lázadás (Whiskey-Rebellion vagy Whiskey Insurrection)
Az Egyesült államok első polgárháborúja kapta eme rendkívül érdekes nevet, már amennyiben polgárháborúnak lehet nevezni egy belpolitikai csetepatét, amely talán 15 halálos áldozatot szedett. A központosítás (és a Whiskey-re kivetett adó) miatt kirobbant elégedetlenség kimerült néhány kisebb összecsapásban, de neve miatt mégis felkerült a listánkba. Érdekesek ezek az amcsik… Egyszer a tea miatt lázadoztak, aztán meg a Whiskey miatt… Mikor jön a Tej-felkelés vagy a Gin-tonic délután?

A Szicíliai-vecsernye háborúja
Elég közismert a háború nevének oka: 1282 március 30-án egy palermói incidens (egy francia egy helyi hölgyet zaklatott) vezetett a helyi anjou adminisztráció és a szicíliai franciák lemészárlásához vecsernye (esti ima, azaz vesperas) idején. Szicília fellázadt Anjou Károly uralma ellen és aragón uralkodót koronázott meg, akik annak rendje és módja szerint azonnal háborúba léptek a szigetért.

Futball-háború (spanyolul: La Guerra de Fútbol)

Ez is egy ismertebb történelmi esemény, aminek különös neve van. Az 1970-es VB kvalifikációja során 1969 június 8-án Honduras otthon legyőzte 1-0-ra Salvadort, majd egy salvadori lányt szíven lőttek a találkozót követően. A visszavágón 3-0-ra Salvador nyert és ekkor már napirenden volt az erőszak a két ország lakosai között (Salvadorban sok hondurasi él), és döntésként 3. mérkőzést kellett rendezni,melyet Mexikóban hosszabbítás után 3-2-re Salvador abszolvált. Ezt követően sem sikerült a két országnak visszatérni az ép elme gaztól már benőtt ösvényére és július 14-én a két ország hadserege már harcban állt. Az ötnapos háború során több ezerre nőtt az áldozatok száma.

Persze lehetne még sorolni: Boxer-felkelés, Ópium-háború(k), Rózsák háborúja, de ezek túl közismertek, úgyhogy kihagyjuk.

Nincsenek megjegyzések: